Софтуерен проблем причинил двойните сметки на абонатите на Енерго-Про

Софтуерен проблем причинил двойните сметки на абонатите на Енерго-Про | StandartNews.com

София. Причина за еднаквата дата за плащане на двете фактури на абонатите на Енерго-Про бил софтуерът, с който компанията работи, обясниха от електроразпределителното дружество пред депутатите. Днес представители на трите ЕРП-та даваха обяснения в Народното събрание. Оказа се, че само 5% от абонатите на Енерго-Про, което снабдява с ток Североизточна България, са получили миналия месец 2 сметки с една и съща дата за плащане. 

Плащането може да се забави с до две седмици, без да се трупат лихви и без да се спира тока, повториха от Енерго-Про.

„Ние си изпълнихме точно както ни казват правилата, ето защото смятам че сме се държали като много съвестен и грижовен стопанин", заяви Стефан Абаджиев от компанията.

Председателят на енергийната комисия в НС и бивш енергиен министър Делян Добрев заяви, че не е останал удовлетворен от обясненията на Енерго-Про. По думите му, не трябва да се стига до ситуации държавата да се разтресе и едва тогава да се предприемат действия.

Делян Добрев заяви в преки включвания по две национални телевизии, че се надява до средата на годината да са готови промените в законодателството, с които от 2016 г. пазарът на електроенергия да бъде либерализиран и потребителите сами да избират на кое дружество да плащат за използвания ток.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай