Словакия ни спасява при газова криза

Словакия ни спасява при газова криза | StandartNews.com

Братислава ще ни доставя гориво от Баумгартен през Румъния

Словакия ще ни спасява при евентуална газова криза. Словашкият газов оператор Eustream обяви, че подготвя подписването на меморандум за разбирателство с България и Румъния, който ще намали зависимостта на Балканите от доставките на руски природен газ през Украйна. Това съобщи директорът на компанията Томас Маречек, цитиран от агенция Ройтерс.

Проектът предвижда на базата на вече изградената реверсивна връзка с Украйна към Румъния и България да бъдат доставяни определени количества газ при нужда. Словакия ще доставя синьото гориво от огромния газоразпределителен център Баумгартен в Австрия. Според словашката компания изграждането на необходимите отклонения от съществуващата мрежа би струвало между 750 млн. и 1,2 млрд. евро в зависимост от трасето, което ще бъде избрано. Eustream ще търси съвместно сътрудничество с чужди компании за реализацията на такъв мащабен проект. Предвижда се капацитетът на новия газопровод да бъде 20 млрд. куб. м природен газ на година.

Неотдавна ръководителят на "Газпром" Алексей Милер уведоми еврокомисаря по въпросите на енергийния съюз Марош Шефчович, че след пускането на газопровода "Турски поток" транзитът през Украйна ще бъде напълно спрян.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай