Щонов: Най-вероятно токът ще поскъпне с 9.8%

Щонов: Най-вероятно токът ще поскъпне с 9.8% | StandartNews.com

София. Най-вероятно токът ще поскъпне с 9.8%. Такава бе прогнозата на министъра на икономиката и енергетиката в служебното правителство Васил Щонов, гост в сутрешния блок на бТВ. Той обаче внимание на факта, че крайно решение за това има ДКЕВР. Регулаторът трябваше да обяви увеличението на тока още вчера, но след като до решение не се стигна, то бе отложено за днес.

Енергийният министър отказа да каже дали някой се е обаждал в комисията да оказва натиск, за да отложи решението си, но все пак подчерта, че в последните върху дружеството е имало външно влияние за задържане и намаляване цената на електроенергията.

По думите на Щонов през последните 10 г. е имало сериозно натрупване на проблеми в целия сектор, включително и в държавните предприятия. „Проблемите се дължат главно на недобро управление", каза той и даде за пример АЕЦ „Козлодуй". В началото на тази година в централата е имало 70 милиона лева повече приходи и почти никакви разходи за сравнение с началото на миналата година. Вместо цялата сума в БЕХ са влезли едва 11 милиона заради прекомерно завишените харчове, посочи министърът.

Според Щонов злоупотребите и течовете на финансови средства са довели до кризата в енергетиката.

„Цените на изкупната енергия се определят от сключените договори с американските централи, ВЕИ-ата и заводските централи. Цените са били реални в мига, в който са били сключени. Има възможност да се предоговорят тези цени, въз основа на анализи, които разработване в момента за нередностите по договорите", заяви още той. 

Министърът добави, че плавното поскъпване абсолютно не означава увеличение на всеки три месеца, като по негово мнение  поскъпването да е по-скоро годишно, но това е решение на ДКЕВР и той не би могъл да е категоричен в преценката си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай