Шефът на ДКЕВР: Новата власт да вземе решение за цената на тока

Шефът на ДКЕВР: Новата власт да вземе решение за цената на тока | StandartNews.com

София. "Очаквам новото правителство и новия парламент да вземат решение за цената на тока. Трябва да работи добре балансиращият пазар, тъй като в момента имаме проблеми там". Това заяви председателят на ДКЕВР Светла Тодорова на брифинг. Тя изтъкна, че няма нови обстоятелства за разглеждане цената на тока.

"Цените на тока в България са доста високи. Когато отидат и на пазара, тогава вече отклоненията са непредвидими. Регулираните цени дават стабилност в предвиждането на разходите", обясни още тя.

Все още няма достатъчно търговци на пазара на електроенергия, коментира представителят на ДКЕВР. „Като практика половината от тях са активни. Преди всичко само пазарът може да покаже каква е в действителност цената на тока. Моето експертно мнение е, че цената на тока е подценена в момента. Нямаме нужда от новогенериращи мощности, но от друга страна ще има мощности, които ще излизат от експлоатация. Европейската комисия си е поставила за цел през 2015-та година да се интегрира общият енергиен пазар в Европа", допълни Тодорова.

Регулаторът не може да държи сметка при един либерализиран пазар за това от къде ще се купува енергия и на каква цена, категорична бе Тодорова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай