Сечин: Санкциите ще закрият рафинерии в Европа

Сечин: Санкциите ще закрият рафинерии в Европа | StandartNews.com

Шефът на "Роснефт" посочи, че Брюксел нарушава договорното право

Въвеждането на санкции срещу руския нефт може да влоши икономическото състояние на европейските рафинерии и да доведе до тяхното закриване. Това прогнозира ръководителят на "Роснефт" Игор Сечин в реч на Третия евразийски форум във Верона.

"Много европейски нефтопреработвателни заводи се озоваха на ръба на закриването заради натиска от вноса на американски нефтопродукти. Това е елемент на недобросъвестна конкурентна борба. Въвеждането на санкции срещу руския нефт може да влоши икономическото състояние на европейските нефтопреработвателни заводи и да доведе до закриването на много от тях", каза Сечин.

Според него правилата на ЕС са противоречиви и фактически не позволяват да се отстояват правата по сключените договори. Според него системата на договорите е крайъгълен камък и основа на надеждното сътрудничество между две страни. "Договорите играят особена роля при доставките на енергоресурси. Така се гарантира устойчивото развитие на световната енергетика", заяви Сечин.

"В тази връзка противоречиво приетите санкции на 31 юли фактически забраняват на руските физически и юридически лица да отстояват своите договорни права", коментира Сечин. По отношение цените на нефта, той заяви, че укрепените позиции на долара оказват значително влияние на цените на петрола, водейки до тяхното 40%-но намаление.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай