Сделка с Русия ни спести лихвите за "Белене" (ОБЗОР)

Сделка с Русия ни спести лихвите за "Белене" (ОБЗОР) | StandartNews.com

НЕК преведе 5 млн. евро, трябва да се разплати до 15 декември

Споразумението ще намали с около 90 млн. лева дълга към Атомстройекспорт

Русия се отказа от лихвите върху дълга, който България трябва да плати за двата реактора за АЕЦ "Белене". Жестът на Москва идва след като Националната електрическа компания" (НЕК) в знак на добра воля е превела 5 млн. евро на руската компания "Атомстройекспорт" (АСЕ) за поръчаното оборудване за Втора атомна. България обаче се задължава да плати сумата на дълга до 15 декември. След корекция на грешките по изчисляване на лихвата по дълга, НЕК ще трябва да плати 601 617 133 евро (главница и лихва), вместо отсъдените от международния арбитраж 620 млн. евро. Така новият размер на лихвата е изчислен на 130 хил. евро, но от руската страна са се съгласили при извършване на плащането до 15 декември натрупаната лихва, която към средата на декември ще е 23,8 млн. евро, да бъде опростена. Ако пък плащането стане до 25 декември, дължимата лихва ще бъде намалена с 55 процента.

С корекцията на размера на лихвата и опрощаването й при плащане в договорените срокове, НЕК ще спести 90 млн. лв, посочи Теменужка Петкова след редовното заседание на правителството. Тя бе придружена от Кирил Комаров, първи зам.- генерален директор на "Росатом", която притежава АСЕ.

Комаров, който отново изрази благодарността си към ремиера Бойко Борисов за бързата реакция по уреждането на въпроса с изпълнението на арбитражното решение за АЕЦ "Белене".

"Беше подписано и споразумение между финансовия министър Владислав Горанов и "Атомстройекспорт", което е свързано с декларирания отказ от страна на руската компания за предявяване на инвестиционен спор към България", каза Петкова. Това е предпазна мярка, с която кабинетът се застрахова от евентуални бъдещи претенции на АСЕ по отношение на АЕЦ "Белене".

Договорено е още българската страна да извърши инспекция на завършеното оборудване до 5 декември тази година, по време на която ще бъде прегледана и свързаната документация, поддържана в руските производствени заводи.

От там насетне НЕК ще дължи на АСЕ пари само за съхранението и поддръжката на ядреното оборудване. Това означава, че реакторите ще бъдат оставени на отговорно съхранение в заводите на "Росатом" до намирането на крайно решение дали ще се строи АЕЦ "Белене" или реакторите ще се продадат на трета страна. Причината е, че у нас няма условия за съхранението на оборудването. Отделно транспортирането им до България и пазенето им ще струва пари, а е възможно при евентуално стигане до продажба на оборудването "Росатом" после да има претенции, че не са съхранявани правилно и това допълнително да намали цената им.

Комисията в парламента заседава при закрити врата

Първото заседание на временната комисия, която трябва да провери всички данни, факти и обстоятелства, довели до задължения на българската страна по проекта АЕЦ "Белене", се провежда при закрити врата. Това обяви председателят на новата комисия Валери Симеонов от Патриотичния фронт. Това е втората подобна анкетна комисия, след сформираната при първото управление на ГЕРБ в 41-ото Народно събрание. Тя бе създадена през октомври 2012 г., за да разследва детайлно свършеното по проекта за последните десет години. На нейните заседания бяха привиквани бившите шефове на НЕК Любомир Велков и Мардик Папазян, по време на чието управление бе проведен търгът за строежа на АЕЦ "Белене", бе подписано споразумението с руската "Атомстройекспрот" (АСЕ) и бе поръчано оборудването, за което НЕК към момента е платила над 1 млрд. лв. и предстои да даде още близо 1.2 млрд. лв. по арбитражното дело с АСЕ. Тази анкетна комисия обаче не можа да излезе с доклад за работата си, заради оставката на тогавашното правителство на ГЕРБ. Сега енергийният министър Теменужка Петкова посочи точно имената на Велков и Папазян в сагата, обвинявайки ги, че са подписали договор за двата реактора за АЕЦ "Белене" без действащ договор за изграждане на централата и без решение на УС на НЕК. Дневният ред на първото заседание включва прием на вътрешни правила за работата и дейността на комисията и обсъждане и приемане на предложения за работата й.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай