Съдът отмени таксата за включване на тока

Съдът отмени таксата за включване на тока   | StandartNews.com

Върховният касационен съд отмени 13 клаузи от общите условия на електроразпределителното дружество "EVN България - Електроразпределение". Общите условия на компанията бяха атакувани пред съда от Сдружението за правна помощ на потребителите.

Сред отменените условия е и това абонатите да плащат такса за включване към мрежата. Тя се плаща от клиентите на компанията, на които е спряно енергоподаването заради неплатени сметки. Решението на магистратите е окончателно. Така би трябвало всички в Югоизточна България да могат да се включат в мрежата безплатно. Това обаче няма да се случи, обявиха от ЕВН. Абонатите ще продължат да заплащат за възстановяване на захранването, когато то им е било спряно заради неплатени навреме сметки, категорични са от дружеството. Оттам обясняват, че заплащането на таксата е записано като чл. 62, ал. 1 от общите условия на мрежовото, а не на снабдителното дружество. В този смисъл отпадането на чл. 34, ал. 1 от общите условия на "EVN България Електроснабдяване" не променя необходимостта от компенсиране на разходите за преустановяване и възстановяване на захранването, реализирани от мрежовото дружество, заявяват от компанията. Дружеството допълва, че ще се съобрази с решението на ВАС.

След решението на ВКС енергийният оператор вече не може и да прекъсва тока, без предварително да е уведомил потребителя за това.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай