15:20 ч.

25.09.17

2 мин.

0

1

0

Руски фирми с интерес да ремонтират и обновят АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ-ове и ВЕЦ-ове

от редактор |

Руски фирми с интерес да ремонтират и обновят АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ-ове и ВЕЦ-ове

Българо-руското партньорство в енергийния сектор ще продължи да се развива и задълбочава. Това каза в Москва министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която участва в четвъртото заседание на Работна група "Енергетика“, част от Междуправителствената българо-руска комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество, съобщиха от пресцентъра на министерството. В откриването на заседанието участва и министърът на енергетиката на Русия Александър Новак.


Сътрудничеството в електроенергетиката, атомната енергетика и газовия сектор бяха сред основните дискутирани теми между страните, които отбелязаха активизиране на българо-руския диалог през последната година.


По време на дискусиите бе отбелязан интересът на ПАО "Силовые машины“ към евентуално разширяване на сътрудничеството при реконструкция на енергийни обекти в България – ТЕЦ "Марица изток“ 2, ТЕЦ "Бобов дол“, ТЕЦ  "София“, водноелектрическите централи "Китница“, "Ардино“, "Бял извор“, както и на други енергийни обекти. Компанията има готовност и занапред да участва активно в модернизацията на оборудването за АЕЦ "Козлодуй“.


ООО "Ракурс инжиниринг“ потвърди готовността си да участва във възстановяването на хидроенергийните мощности в България и да съдейства при внедряване на цифрови технологии в българските топлоелектрически централи.
Националният съюз за енергоспестяване на Руската федерация проявява интерес към реализацията на съвместни проекти в областта на комплексната модернизация на българските въглищни централи в контекста на новите европейски екологични изисквания.


В областта на атомната енергетика България и Русия констатираха многогодишното успешно сътрудничество при осигуряване на ядрено гориво и съпътстващи услуги за АЕЦ "Козлодуй“. Така например, с активното съдействие на руската страна успешно са завършени дейностите за продължаване срока на експлоатация на пети блок на атомната централа до 60 години и се изпълнява програмата за шести блок.


По време на заседанието на РГ "Енергетика“ руската страна потвърди интереса на "Росатом“ за участие в проектите по извеждане от експлоатация на блокове 1-4 на ядрената централа, финансирани чрез Международния фонд "Козлодуй“.
Следващото заседание на работната група ще се проведе в България.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 08:09 · 27.09.2017
Това е уникален шанс да подобрим отношенията си с Русия и да възвърнем поне малка част от ядрената си енергетика.
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент