Русия, Украйна и ЕС не се разбраха за газа

Русия, Украйна и ЕС не се разбраха за газа | StandartNews.com

Преговорите продължават след седмица

Брюксел. Преговорите между Русия и Украйна с посредничеството на Европейския съюз относно газовите доставки завършиха без окончателно споразумение, съобщиха световните медии. 

След цял ден преговори европейският комисар по енергетиката Гюнтер Йотингер обяви, че трите страни са съгласували цената на авансовите плащания на Украйна за руския „Газпром" – 385 долара за 1000 куб.м. Тази цена ще е в сила до края на март 2015 г. Според Йотингер до споразумение може да се стигне следващата сряда, когато преговорите ще продължат.

Руската страна е гарантирала, че тази цена не може да бъде изменяна и през този период Украйна ще заплаща само за използваните количества газ, а не за заявените, както беше досега. Руският министър на енергетиката Александър Новак обаче каза, че Москва все още търси гаранции за това откъде Киев ще намери пари да плати на Москва за синьото гориво. По-рано през деня Украйна поиска от ЕС допълнителни кредити в размер на 2 млрд. евро. "Русия не вижда в Европейската комисия желание да съдейства на "Нафтогаз Украйна" да намери източници за финансиране", заяви руският министър на енергетиката пред руска телевизия след края на преговорите. За да бъдат възобновени доставките на руски газ за Украйна, Москва поставя условие да бъде погасен дългът на Киев на стойност над 3 милиарда долара. От тях 2 млрд. долара трябва да бъдат изплатени до края на октомври. Това е и основната пречка пред подписването на газово споразумение.

Киев планира да купи до края на годината 4 милиарда кубични метра газ. В следващите 5 дни Европейската комисия ще определи дали страната може да изплати такъв обем гориво на договорената цена.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай