Русия е готова да разгледа предложения газов хъб на българска територия

Русия е готова да разгледа предложения газов хъб на българска територия | StandartNews.com

"Русия е важен партньор на България за развитието на енергийния сектор", каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова в телефонен разговор с руския си колега Александър Новак. Двамата обсъдиха важни аспекти на сътрудничеството между двете страни в енергийната област.

Петкова запозна руския си колега с непроменената официална позиция на нашата страна за реализацията на проекта "Южен поток". "За България това е важен проект както от гледна точка на диверсификация на маршрутите за доставка на природен газ, така и заради очакваното икономическо оживление и създаване на нови работни места при строителството и експлоатацията на газопровода", каза тя и бе категорична, че проектът трябва да се реализира при спазване на европейското законодателство.

Министърът представи пред Новак предложението за изграждане на газов хъб на територията на страната в контекста на българската позиция, свързана с "Южен поток". Както е известно, идеята на правителството е да бъде изграден такъв разпределителен център край Варна - там, където трябва да излезе тръбата от морската част на газопровода "Южен поток". Тази идея беше представена и пред Европейската комисия от премиера Бойко Борисов при посещението му в Брюксел.

На свой ред министър Новак каза, че до момента Русия не е получила официално предложение от ЕК за обсъждане на газов хъб на територията на България, но ако го получи, е готова да го разгледа. Той подчерта необходимостта българската страна да издаде в оптимални срокове всички необходими разрешителни за изграждане на морската част на газопровода. Министър Петкова поясни, че този процес е в ход и част от документите вече са издадени, а за друга в момента вървят административни процедури и предстои издаването им в близко бъдеще.

Въпреки заявеното от президента Путин намерение за спиране на проекта, до момента България все още не е получила официална информация от руската страна за нейната позиция, подчерта министър Петкова. Тя поясни, че това е важно за България, особено в контекста на стратегическото партньорство между двете страни в областта на енергетиката.

Двамата министри се съгласиха, че задълбочаването на диалога по тези въпроси е от ключово значение за изясняване на всички аспекти по проекта и реализацията му в интерес както на Русия, така и на Европейския съюз. В края на разговора министър Новак получи покана от министър Петкова да посети България в удобно за него време и разговорите по тази и други теми от взаимен интерес да продължат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай