Румънци искат да пренасят газ от България

Румънци искат да пренасят газ от България | StandartNews.com

Прага. Румънската компания "Transgaz" има желание да пренася за Европа газ, който ще идва от България. Това обяви Богдан Илиеску, член на Управителния съвет на дружеството, по време на енергийна конференция в Прага, организирана от посолствата на Великобритания в Чехия и България.

По-късно пред "Стандарт" Илиеску допълни, че след изграждането на интерконекторите на България с Гърция и Румъния по тях може да се пренася синьо гориво от газопровода TAP, който ще се захранва от Азербайджан. Така по тръбите през България газът ще може да дойде до Румния. След това по нейните интерконектори ще продължи през Унгария и ще достигне европейския пазар в Австрия. Според Илиеску този маршрут може да стане част от Южния газов коридор, по който Европа да получава синьо гориво от Каспийския регион.

В началото на 2016 г. "Transgaz" възнамерява да започне изграждането на компресорната станция при Гюргево, която ще позволи доставки на газ от Румъния за България по интерконектора. Проектът може да стартира и по-рано, ако получи финансиране от ЕС, смята Илиеску.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай