"Росатом" спря работа с Киев заради дълг

"Росатом" спря работа с Киев заради дълг | StandartNews.com

Руската държавна корпорация „Росатом" е принудена на прекрати извозването на нови партиди отработено ядрено гориво от АЕЦ в Украйна, защото Киев не е платил аванс за съхранението и третирането на касетите. Това съобщи пред журналисти Олег Крюков, директор по държавната политика в областта на отработеното ядрено гориво и радиоактивните отпадъци в структурата на „Росатом".

Русия продължава да приема обратно за съхранение и преработка ядреното гориво, доставено от нейната компания ТВЕЛ за чуждестранни АЕЦ. Високорадиоактивният отпадък, който се получава в резултат от преработката, подлежи на връщане в страната, където е използвано ядреното гориво. За целта са необходими специални хранилища, сочи федералното законодателство

Страната ни има договор с дъщерна фирма на "Росатом" за преработка на използваните в АЕЦ "Козлодуй" уранови касети. Този ангажимент на руската страна е в сила от пускането на електроцентралата през 1974 г. досега. Високорадиоактивен остатък от преработката на ядреното гориво в България все още не е връщан, а страната засега не разполага с лицензирано хранилище за приемането на такъв вид отпадъци, пише epicenter.bg.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай