Режат парите за ВЕИ-та с раздути инвестиции

Режат парите за ВЕИ-та с раздути инвестиции | StandartNews.com

Производителите на ток ще внасят 5% от приходите си в нов фонд

С нов фонд "Сигурност за енергийната система" ще се покрива дефицитът в НЕК. Това предвиждат промени в Закона за енергетиката, които бяха приети от ресорната комисия към парламента. Във фонда ще влизат приходите от продажба на емисии въглероден диоксид и 5% от приходите от продажба на енергия от всички предприятия, производители на ток. Фондът ще се ръководи от Управителен съвет от 7 души - по двама представители на министерствата на енергетиката и на финансите, един представител на екоминистерството и двама представители на производителите на ток. Председателят на КЕВР Иван Иванов обаче заяви, че вносителите на промените в закона трябва да посочат дали тези 5% ще влязат в себестойността на тока.

Депутатът от ГЕРБ Валентин Николов обясни, че те няма да влязат в цената, а според зам.-министъра на енергетиката Николай Николов само КЕВР може да прецени какви разходи да бъдат признати и влизат в цената на тока на регулирания пазар.
Председателят на КЕВР представи разчетите на регулатора за очакваните приходи в новия фонд за регулаторния период до 30 юни 2016 г. Във Фонда ще влязат общо 437 млн. лв., от които 226 млн. лв. от продажбите на въглеродни емисии. Производителите ще внесат 211 млн. лв., от които 63 млн. лв. ще плати НЕК. ВЕИ-та ще внесат 48,6 млн. лв., а АЕЦ "Козлодуй" - 40 млн. лв. 26 млн. лв. ще са вноските във Фонда от когенерациите, а 25 млн. лв. от ТЕЦ "Марица-изток" 2.

Според друга промяна в закона КЕВР ще определи индивидуални цени за производителите на ток от ВЕИ, при които има отклонения между декларираните и реално извършени инвестиции. Цялото количество ток, което ВЕИ произвеждат над часовете, определени в ценовото решение на КЕВР, ще се изкупува не по цена на обществения доставчик, която сега е 125 лв. на мегаватчас, а по цена за излишък на балансиращия пазар - 4-6 лв. за мегаватчас. Промените в Закона за енергетиката са изготвени на базата на съвместните усилия и становища на синдикатите, работодателските организации и правителството, коментира министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Валентин Николов от ГЕРБ посочи, че "НЕК е една мини-Гърция в България". Той беше категоричен, че резерви няма и не може да се върви към намаляване на цената, а единствено с приемането на мерките се дава възможност на КЕВР да задържи цената на тока.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай