Ремонтират малки блокове без пари

Ремонтират малки блокове без пари | StandartNews.com

Държавата плаща за енергийна ефективност и на няколко отделни входа

По програмата могат да кандидатстват и сгради с под 36 апартамента

Малките блокове, които нямат 36 апартамента, вече също ще могат да бъдат санирани безплатно по Националната програма за енергийна ефективност. Това става възможно, след като Министерският съвет гласува миналата седмица промени в наредбите за допустимите кандидати. Въпреки това не всички малки блокове ще могат да се включат в програмата. За целта те трябва да са панелни, строени по индустриален способ и да са вдигнати преди 1975 г. Друга промяна пък ще облекчи включването на най-големите жилищни сгради в програмата. Досега за тях кандидатстването беше най-трудно, тъй като се изискваше 100% от собствениците да са съгласни с енергийното обновяване. При сгради с повече от 4 входа обаче, това беше почти невъзможно за постигане. Затова според новите изменения, ако се постигне 50-процентово съгласие при сграда с 10 входа например, вече ще е възможно санирането само на отделни секции, а не единствено на целия блок. По този начин в Националната програма за саниране ще могат да се включат и сградите, известни като "китайски стени".

Безплатното саниране по националната програма ще бъде възможно, дори ако 5% от съседите не са съгласни сградата им да бъде ремонтирана.

Досега ако един или двама комшии откажеха да се включат в обновяването или пък бяха неоткриваеми по различни причини, целият блок не можеше да кандидатства за безплатните ремонти. Сега обаче, ако само 5% от съседите не са съгласни, санирането ще бъде възможно.

Какви ремонти да се извършат във всеки блок и при какви изисквания за дебелина на изолацията, дали да се сменят дограма или щрангове, ще се решава, след като бъдат направени обследвания на сградите. Ремонтите ще се извършват според предписанията след тези обследвания. Очаква се първите ремонти по програмата да стартират до месец-два.

По 8000 лв. дава хазната на дом

Между 6250 и 8055 лв. ще струва на държавата санирането на един апартамент. Според изчисленията на експертите от Министерството на регионалното развитие най-малко 450 хил. лв. и най-много 580 хил. лв., ще излезе санирането на един панелен блок. Средната стойност за ремонта на тези сгради е пресметната от експертите при средно 3 входа на блок, с 8 етажа, по 3 апартамента, или общо 72 жилища.

Първи започнахме заради портретите на рокаджии

Надяваем се след промяната на критериите да има желаещи, казва Цонко Цонев, кмет на Каварна

- Г-н Цонев, има ли подадени документи от живеещи в Каварна за включване в програмата за саниране на етажната собственост?

- За съжаление досега няма подадени документи. Ние сме малка община и при нас сравнително малко жилищни блокове отговарят на изискванията на програмата - 34 на брой. Направихме няколко разяснителни кампании, но до момента няма подадени документи от сдружение в общината.

- На какво се дължи това?

- Основната причина е, че във всеки един от входовете на жилищните блокове има много отсъстващи хора. Някои са в чужбина, други са си отишли от този свят, а техните наследници са пръснати по света и в страната. Надяваме се след промяната на критериите хората да се включат в тази възможност, която държавата дава за енергийно обновяване на домовете им.

- Вашата община бе първата, която направи на практика саниране на стени на блокове, след което ги изрисувахте.

- Да, ние бяхме първи в страната с, да го наречем, общинска програма за саниране. Всички блокове, разположени по бул. "България", са със санирана външна стена, на която са изрисувани портрети на рок изпълнители. Започнахме през 2007 г., като първият блок, който официално открихме, бе на 31 декември същата година с лика на Рони Джеймс Дио, който още бе жив. Общо 13 жилищни блока са направени по този начин с помощта на живеещите в тях и спонсори. И тогава провеждахме разяснителни камапнии по блоковете и се провеждаше общо събрание на входа. Имаме само една свободна стена на сграда в града, която би могла да бъде изрисувана.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай