Работодателите настояват: По-евтиният газ да свали цената на "кафявия" ток, а не на парното

Работодателите настояват: По-евтиният газ да свали цената на "кафявия" ток, а не на парното | StandartNews.com

По-евтиният газ трябва да намали значително цената на електроенергията, изкупувана от топлофикациите, а не ефектът да се насочи да се насочи към намаляване на цената на топлоенергията. Това се казва в отворено писмо, изпратено от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българската стопанска камара(БСК) и Българската търговско-промишлена палата (БТПП) до КЕВР, всички заинтересовани държавни институции и медии у нас.

През тази седмица се очаква КЕВР да вземе решение за поевтиняване на природния газ с над 23% от 1 април, припомнят работодателите.

Бизнесът настоява и очаква намалението на цената на природния газ този път да се отрази единствено в намаление на цената на електроенергията, произвеждана от когенерациите на топлофикациите, което ще облекчи и бита и индустрията чрез намаление на таксата „задължение към обществото", се казва в писмото на работодателските организации.

"Практиката досега показва, че всяко поскъпване на газа се отразяваше основно в повишаване изкупната цена на "кафявата" електрическа енергия, която топлофикациите произвеждат паралелно с топлонергията. В същото време цената на парното и топлата вода се задържаше или съвсем леко се повишаваше. След 2006 г. цената на природния газ се изменяше във възходяща тенденция и до 2014 г. поскъпването достигна повече от два пъти спрямо 2006 г. През всичките тези години поскъпването на газа наду цените на електрическата енергия от когенерациите на топлофикациите до нива от 294 лв./МВтч., което е четири пъти над пазарната цена на електроенергията. Междувременно цената на парното в същия период се увеличи само с около 20% и стигна нива от 80 лв./Мвтч.

Електроенергията от топлофикациите не се продава на свободния пазар, а се изкупува от НЕК ЕАД по преференциални високи цени., които се заплащат от всички потребители – битови, обществени и стопански чрез фиксираната компонента „Задължение към обществото", която участва в крайната цена на електроенергията.

Целта на всичко това беше парното да остане по-атрактивен начин на отопление спрямо алтернативните начини на отопление. Така през годините се получи значително „кръстосано субсидиране" на топлоенергията за сметка на цената на тока за всички потребители. Всички потребители на електроенергия, както битови, така и стопански, осигуряваха евтино парно на жителите в топлофицираните градове. В България обаче около 11% от населението се отоплява с централизирано топлоснабдяване, а всички останали плащат сметката им чрез скъпата електроенергия.

Проблемът с това непазарно изкривяване и нелогично товарене на едни потребители за сметка на други многократно е поставян на вниманието на предишни състави на ДКЕВР, но така и не се решаваше. Затова сме категорични, че днес поевтиняването на природния газ трябва да бъде насочено единствено към поевтиняване на цената, по която се изкупува електроенергията от топлофикациите и незначително да се отрази в цената на топлоенергията.

АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ категорично подкрепят намерението на КЕВР да премахне кръстосаното субсидиране и да прекрати „подпирането" на цената на парното, чрез цената на електроенергията. Не е нормално отоплението в топлофицирани домове да се „доплаща" от всички потребители на електроенергия.

По-евтиният ток за бита и индустрията означава икономическа справедливост, по-голяма конкурентоспособност на българската икономика, повече приходи в бюджета, повече работните места и достойни доходи за българина" - се казва в отвореното писмо на работодателите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай