Стикери ще защитават електромери на ЧЕЗ от манипулиране
Минерално-суровинният отрасъл дава 4% от БВП на страната


15:50 ч.

17.08.18

2 мин.

0

0

0

Процедурата за избор на инвеститор за АЕЦ Белене може да е готова през октомври

от редактори |

Процедурата за избор на инвеститор за АЕЦ Белене може да е готова през октомври

В момента са в ход подготвителни действия, свързани с изготвянето на процедурата по избор на стратегически инвеститор. Това трябва да стане до края на октомври, съобщи пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова, след като участва в събранието по случай националното честване на Деня на миньора. „Дотогава трябва да предложим и структура на проекта", обяви тя. „Целта ни е, на базата на материалните и нематериалните активи, държавата да има участие в проекта, което ѝ осигурява блокираща квота", заяви министър Петкова.


„През годините в АЕЦ „Белене" са вложени 3 млрд. лева. Това, което трябва да направим е вложените средства и активите, които притежаваме да бъдат оползотворени по най-добрия начин", коментира енергийният министър. „Оборудването е тук, ние сме собственици, то се намира на площадката на АЕЦ „Белене", припомни Теменужка Петкова. „Това, което НЕК ще възложи, е свързано с преконсервацията на оборудването. Важно е да се гарантира качеството му", обясни тя. „За да бъдем спокойни, че оборудването се съхранява по най-добрия начин, при спазване на всички условия от страна на производителя", допълни Петкова.


Трудно ми е да прогнозирам кога ще започнат преговорите с двете американски централи, може би съвсем скоро, през есента, каза още Теменужка Петкова. „Ще работим за това да бъде постигната такава договореност, която да удовлетворява и двете страни. Да им позволим да работят и да гарантираме енергийната си сигурност", заяви тя. „Предоставихме икономическите си анализи на двете американски централи. Те поискаха срок до края на юни, за да разгледат методиката, да се запознаят с подхода, който е приложен", припомни Теменужка Петкова и уточни, че централите са представили становище в Министерството на финансите.


Попитана ясно ли е дали са изплатени инвестициите в двете централи тя коментира: „Това е въпрос на методика и на подход. Именно по тях ще преговаряме". В отговор на въпрос има ли анализ дали затварянето на тези две централи ще се отрази върху Държавното въгледобивно дружество Петкова посочи: „Двете американски централи са основна базова мощност за българската електроенергетика. Без нея тя трудно би могла да се справи, особено в зимния период".


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент