Продаваме реакторите от Белене на Иран (ОБЗОР)

Продаваме реакторите от Белене на Иран (ОБЗОР) | StandartNews.com

България може да продаде готовия реактор за АЕЦ "Белене" на Иран. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов. "На 11 юли имам едно посещение в Иран. След това ще мога по-подробно да ви кажа", коментира лаконично Борисов. Иран действително има планове да разшири своята АЕЦ "Бушер". Борисов призова и за подобряване на отношенията с Русия.

"Много важно е да се уравновеси тонът, да се подобрят отношенията и да се проведат разговори прагматични с руската страна, за да може да постигнем максимален ефект. В случая с флотилията по-трудно ще успеем", предупреди премиерът. Освен в Иран проекти със същия тип реактори се изграждат още в Индия и Йордания, но продажбата на нашите реактори изисква съгласието на Русия, която притежава лиценза на технологията. "И затова сега е много важно в нормален, прагматичен, работен тон с партньорите от "Росатом" и другите компании да се проведат срещи, които вече са насрочени, защото нито производителите могат да го продадат сами, нито пък ние можем да го продаваме или монтираме", подчерта Борисов. "Ако намерим къде да го продадем заедно с руската страна и да си възстановим парите, това ще бъде най-доброто решение", коментира още премиерът.
Всички други варианти са доста по-сложни в сегашната тежка студена война, допълни Борисов.

Няма как цената на тока у нас да се повиши, за да може НЕК да изплати иска от 550 млн. евро на руската компания "Атомстройекспорт", обясни пред Нова телевизия енергийният министър Теменужка Петкова. "Срещу 550 млн. евро НЕК ще получи един готов реактор, както и втори, завършен около 90%", допълни тя. Петкова уточни, че НЕК може да продаде реакторите, но само чрез "Атомстройекспорт". Оборудването е било поръчано от двамата тогавашни изпълнителни директори без решение на Управителния съвет. Справка показва, че става въпрос за Любомир Велков и Мадрик Папазян, които на 5 ноември 2008 г. са сложили подписи под Анекс 5.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай