Продължават протестите за ТЕЦ Варна

Продължават протестите за ТЕЦ Варна  | StandartNews.com

Синдикатите свикват митинг протест в понеделник за ТЕЦ Варна, но този път пред сградата на областна управа. Те ще връчат декларация на губернатора Стоян Пасев за продължаване на живота на топлоцентралата.

Както обявиха официално от ЧЕЗ, тя ще бъде спряна временно от 1 януари на 2015 г в съответствие с българското и европейското законодателство. От компанията увериха, че служителите според стажа си ще получат до 11 работни заплати вместо предвидените до 5 в колективния трудов договор.

След празниците на работа ще бъдат само 84 души, от които 50-ина са ръководители, казаха на пресконференция в петък от синдикатите. Според тях 226 остават на улицата, а при продажбата на ТЕЦ-а през 2006 година работниците са били 860, но са съкращавани поетапно.

"Спираме да произвеждаме електроенергия, която осигурява цяла Североизточна България. Когато спрем, при настъпване на студена зима е възможно да останем без ток", предупреди Христо Христов, председател на организацията на КНСБ в предприятието. "Хората остават на улицата, обезверени. Истината е, че след продажбата не беше осъществяван следприватизационен договор", каза Румен Нешков, зам.-председател на КТ "Подкрепа" в топлоцентралата.

"Апелирам защитата на ТЕЦ Варна да се превърне в кауза за варненци. Какво ще стане, ако насред зима останем без ток", каза Борислав Гуцанов, градският лидер на БСП, който беше единственият представител от партиите, поканени на срещата от синдикатите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай