Посланик Клейн: Няма причина в Унгария да не искаме „Южен поток”

Посланик Клейн: Няма причина в Унгария да не искаме „Южен поток” | StandartNews.com

Варна. Няма причина в Унгария да не искаме „Южен поток", каза посланикът Андраш Клейн във Варна.

Унгария е за „Южен поток" и нямаме причина да не искаме този проект да се случи. Това каза в публичната си лекция във Варна в четвъртък вечер Андраш Клейн, извънреден и пълномощен посланик на Република Унгария у нас. Много се надявам да ми обясните каква е точно ситуацията тук, обърна се към публиката дипломатът. Отстрани погледнато –спря се строежът на сушата, а се строи в морето, коментира още той. Ще се строи ли АЕЦ Белене? Първо имаше два руски реактора, работата по проекта се спря. После една политическа сила направи референдум, не изпълни резултата от референдума, а се заговори за американски реактор, каза още Клейн.

Според него по отношение на енергетиката има много неястота и хаос, които затрудняват сътрудничеството. На въпрос от публиката посланикът каза, че Унгария има запаси от газ за 3-4 месеца, ако Русия спре доставките през Украйна. Нямам представа какво ще правим след това. Има норвежки газ, но той е на двойна цена, каза още Клейн. Неговата лекция, която премина при голям интерес, беше първата от поредицата срещи по проект „Бъдещето на България", реализиран съвместно от община Варна, Атлантически клуб - България, Работилница за бъдеще България.

Стана ясно, че стокообменът между двете държави е около 1 млрд евро, през второто тримесечие на т.г. унгарската икономика е отбелязала 3,9% ръст, а през 2013 г. е отчетено 22% увеличение на чуждестранните инвестиции. Дипломатът сподели, че има тенденция за увеличение на унгарските туристи у нас и призова за по-активно сътрудничество на институционално ниво - в сферите на образованието, науката и културата.

Следващият участник в серията безплатни лекции ще бъде Джонатан Алън, посланик на Великобритания у нас.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай