По-ниска такса "Задължения към обществото" от 1 юли

По-ниска такса "Задължения към обществото" от 1 юли | StandartNews.com

Аз съм оптимист, че от 1 юли ще имаме една справедлива такса "Задължения към обществото". Това заяви председателят на най-голямата работодателска организация у нас - КРИБ, Кирил Домусчиев, в интервю за Ивайло Крачунов пред "ПИК ТВ". Тази такса я има и в други европейски държави, но друг е въпросът, че в България е най-високата, коментира Домусчиев.

Оптимист съм, че ще имаме и една реформирана енергетика и либерализиран пазар, който да ни даде възможност да сме на едно ниво с другите Източно европейски държави в цената на електроенергията, допълни Кирил Домусчиев. Той отново категорично се обяви за спиране на кражбите и злоупотребите в енергетиката и припомни, че миналата година КРИБ организира протести срещу тях. Някой трябва да плати тези кражби и злоупотреби, а реално този, който ги плаща, сае бизнесът и хората чрез т. нар. такса "Задължения на обществото", която покрива всички дефицити в енергийната система, коментира Домусчиев. И цитира изказване на премиера Бойко Борисов, според което оградата на ТЕЦ "Марица изток 2" трябвало да струва 3000 лв./кв. метър, докато оградата на границата с Турция е 600 лв. "Представете си 30 млн. лв., които се гласяха да си откраднат, за да си направят нова ограда, която струва 3000 лв на кв. метър", коментира председателят на КРИБ.

В мините обувките на работниците са по 300 лева, посочи още Кирил Домусчиев. При положение, че най-хубавите и най-скъпите струват 20 лева, ако ги купуват от наши предприятия. Работното облекло пък е по 700 лева, което предполагам е "Армани", коментира още Домусчиев и допълни: "Такива парадоксални неща, които в един момент тези енергийни дружества излизат на дефицит и някой трябва да ги плати. Тъй като дружествата не се реформират, за да нямат проблеми със синдикатите, нямат интерес да си спрат далаверите, те предпочитат да хванат група народни представители, които вместо да работят за реформи в енергетиката, работят в ущърб на джоба на гражданина и на бизнеса. КРИБ всеки път, като види нещо такова, реагира. Радвам се, че премиерът реагира веднага и спира всякакви съмнителни поръчки, радвам се, че получаваме разбиране от страна на правителството и следват съответните реакции. Да се надяваме, че и прокуратурата малко повече ще се активизира и ще има хванати и осъдени ръководители", коментира председателят на КРИБ Кирил Домусчиев в интервю за Ивайло Крачунов пред "ПИК ТВ".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай