Получаваме газ от Гърция през 2018 г. (ОБЗОР)

Получаваме газ от Гърция през 2018 г. (ОБЗОР) | StandartNews.com

Бежанският поток намалява, отчете Борисов

През юни започва втората фаза от изграждането на междусистемната газова връзка с Гърция. За това се договориха премиерът Бойко Борисов и външният министър на южната ни съседка Никос Кадзиос. Тогава стартира пазарният тест на проекта за подаване на обвързващи оферти. Първата фаза приключи през април, когато девет компании подадоха оферти за резервиране на над 4,3 млрд. куб. м природен газ годишно.

Очаква се системната връзка да бъде въведена в търговска експлоатация в средата на 2018 г. "Това е стратегически важен проект не само за България и за Гърция, но и за целия регион на Югоизточна Европа", подчерта Борисов. Той напомни, че израз на сериозния ангажимент на нашето правителство към реализацията на проекта е увеличената държавна гаранция за него от 80 млн. евро в бюджета за 2015 г. на 110 млн. евро в настоящия бюджет. "Един от основните приоритети на българското правителство е диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ. Затова страната ни залага на реализацията на интерконекторите със съседните страни и особено на този с Гърция", категоричен бе премиерът. Пред гръцкия външен министър Борисов подчерта, че бежанският натиск по външната граница на ЕС е намалял значително. По думите му това се дължи на общите усилия и спазването на подписаното през май т.г. споразумение за полицейско и митническо сътрудничество с Гърция и Турция. Той даде за пример осъществената бърза реадмисия на задържаната група нелегални мигранти на българо-гръцката граница. Борисов увери, че България ще продължи да оказва подкрепа и солидарност с най-засегнатите от бежанския поток страни, както направи с хуманитарните помощи за Унгария, Гърция и Македония. Никос Кодзиас е в страната ни за участие в Срещата на министрите на външните работи на страните участнички в Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа.

Строим и резервен газопровод с Румъния

Договор за изграждането на резервен газопровод под река Дунав подписаха нашият и румънският газопреносни оператори "Булгартрансгаз" и "Трансгаз" с консорциум, сформиран между Habau и Inspet. Австрийската компания Habau беше избрана да довърши интерконектора между Русе и Гюргево. Договорът за това беше подписан през април, а тръбата трябва да бъде готова до средата на август.

Строим терминал за втечнен газ край Александруполис

Проект за строежа на терминал за втечнен газ край Александруполис разработва нарочна работна група, съставена от експерти на Българския енергиен холдинг (БЕХ) и гръцката Gastrade (част от групата Copelouzos), съобщи Ройтерс. Очаква се съоръжението да струва около 370 млн. евро и може да бъде въведено в експлоатация в края на 2018 г. Капацитетът на терминала за регазификация ще бъде 6,1 млрд. куб. метра природен газ годишно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай