Плевнелиев: Азербайджан е ключов партньор в усилията ни за диверсификация

Плевнелиев: Азербайджан е ключов партньор в усилията ни за диверсификация | StandartNews.com

"Азербайджан е ключов партньор в усилията ни за диверсификация и повишаване на енергийната сигурност не само на България, но и на Югоизточна Европа", това заяви президентът Росен Плевнелиев по време на срещата с колегата си от Азербайджан Илхам Алиев.

Двамата подписаха в Гербовата зала на президентската институция Съвместна декларация за стратегическо партньорство между Република България и Република Азербайджан.

"България и Азербайджан са свързани от искрено приятелство, споделят общи позиции по много въпроси от дневния ред на сътрудничеството в Черноморския регион и са готови да надградят двустранните си отношения както в областта на енергетиката, така и в сфери като фармацията, информационните технологии, земеделието и производството на храни, изграждането на инфраструктура и туризма." Това беше общата позиция на двамата президенти след разговора им днес на „Дондуков" 2, информират от пресцентъра на държавния глава.

По време на срещата на „Дондуков" 2 беше изтъкнато, че Азербайджан е посочен като стратегически партньор на ЕС по отношение на енергийната сигурност в обявената миналата седмица концепция на ЕК за Енергиен съюз. Плевнелиев подчерта, че постигнатата договореност с Азербайджан за доставка на 1 млрд. куб. м. природен газ годишно е в основата на енергийното сътрудничество между България и Азербайджан за преодоляване зависимостта на страната ни само от един доставчик и е предпоставка за реална диверсификация за всички държави от региона. България има готовност да разшири обхвата на договореностите за доставките на газ от Азербайджан, заяви още държавният глава.

Плевнелиев подчерта, че междусистемната газова връзка между България и Гърция (IGB) е интегрална част от Южния газов коридор. Реализирането на този важен за България инфраструктурен проект ще осигури достъп на страната ни до Трансадриатическия газопровод, което заедно с интерконектора с Румъния, ще открие пътя за пренос на каспийски газ към страните от Вишеградската четворка.

Плевнелиев заяви своята подкрепа за задълбочаването на стратегическото партньорство между ЕС и Азербайджан.

Алиев акцентира върху необходимостта от засилване на сътрудничество в Черноморския и Каспийския регион, което ще допринесе за по-голяма предвидимост в отношенията. Изграждането на скоростна ж.п. връзка между Европа и Азия ще разкрие нови възможности за икономическо сътрудничество. Българският държавен глава подчерта ролята на България в региона на Балканите, което разкрива възможности за реализирането на съвместни регионални проекти с Азербайджан.

"Искаме да насърчим повече инвестиции от Азербайджан в България", заяви българският държавен глава. Съществува сериозен потенциал за реализирането на конкретни проекти в областта на битовата газификация и изграждането на инфраструктура за съхранение на газ в България и Югоизточна Европа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай