Пионерите на газовото Елдорадо

Пионерите на газовото Елдорадо | StandartNews.com

Делян Добрев и Теменужка Петкова хвърлиха много усилия, за да започнат сондажите в Черно море

Ако започналите сондажи в Черно море открият залежи на газ и нефт, Теменужка Петкова и Делян Добрев ще заслужават повече от овации. Добрев бе министър на икономиката, енергетиката и туризма в първото правителство на Бойко Борисов, което взе решението за проучванията в блока "Хан Аспарух", който се намира на около 80 км североизточно от Варна. Там вече акостира супермодерният кораб "Noble Globetrоtter II", който започва сондажите. Проучванията се извършват от гигантите "Тотал", ОМВ и "Репсол".

Сегашният кабинет, в който Теменужка Петкова е енергиен министър, пък одобри стартирането на същата процедура за съседния блок "Силистар". Петкова и Добрев, който сега оглавява парламентарната комисия по енергетика, направиха над 15 срещи с големи световни компании, докато се стигне до подписването на договора с "Шел" за търсене и проучване в "Силистар". Затова двамата с право се считат за "моторите" на мисията за откриване на газово Елдорадо в български води.

При нас всичко е ток и жица, защото си имаме Делян Добрев. Тази шега често си подхвърлят в ГЕРБ, когато стане дума за депутата от Хасково. На него е поверено "електрическото напрежение" в парламента като шеф на комисията по енергетика. "Горещият" пост не му е чужд, тъй като в първото правителство на Бойко Борисов Добрев бе министър на икономиката, енергетиката и туризма за около година. Именно Добрев понесе на "гърба си" гражданското недоволство срещу цената на тока през зимата на 2013-та година, довело и до оставката на целия кабинет. Енергийният шеф в ГЕРБ е зодия Телец, която според зодиакалния календар е под символа на Земята. Нейните представители се отличават с уравновесеност и умения за потушаване на напрежението. Това са важни качества за човек, който отговаря за енергетика. 37-годишният политик има диплома за бакалавър по икономика от Уеслианския университет в щата Кънектикът, САЩ. По-късно специализира счетоводство и финанси в Лондонското училище по икономика и политически науки. Добрев е експерт по управление на европейски проекти, финансово и данъчно законодателство. Въпреки международното си образование, той решава да се върне в България. Не си тръгва и от родния град, като работи в Областната управа на Хасково, после като ръководител на проекти с европейско финансиране в Агенцията за подпомагане развитието на малкия и средния бизнес, в Районния съд в Хасково, Алианса за регионално сътрудничество и развитие и другаде. В семейството на ГЕРБ Делян Добрев влиза през 2009 година. Стартът му го изпраща направо на депутатската банка в 41-вото Народно събрание. Две години по-късно той поглежда и към енергетиката, защото е назначен за заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма с ресор енергетика. По-късно изкачва още едно стъпало и приема министерския пост от подалия оставка Трайчо Трайков. Във втория мандат на Борисов Добрев не се запъти към министерското кресло, а реши да твори енергийни закони. Делян Добрев е горд баща на три деца - Александър, Ина и Мартин, за което благодари на съпругата си Живка.

Спасителката в енергетиката. Този приз е на път да заслужи министърът на енергетиката Теменужка Петкова. На нея се падна трудната задача да спасява Националната електрическа компания (НЕК), чиито дългове вече са драстично намалени. Петкова е зодия Козирог, което обяснява борбения хъс, с който решава проблемите. Завършва магистратура в специалността "Счетоводство и контрол" в Университета за национално и световно стопанство. И не спира с това - преминава обучения в областта на "Вътрешния одит в публичния сектор" в министерствата на финансите на Ирландия и Великобритания и в областта на "Държавната финансова инспекция" в Министерството на финансите на Португалия.

Въпреки това се връща у нас и се захваща с финансовите ревизии и въпроси в столичното управление "Държавен финансов контрол". След това работи в Агенцията за държавен вътрешен финансов контрол като държавен вътрешен одитор и началник на отдел. Професионалната й кариера продължава с оглавяваме ма Агенцията за държавна финансова инспекция. От 7 ноември 2014 година в ръцете й е бъдещето на енергетиката ни, защото сяда на стола на министъра на енергетиката. Като първи приоритети в бележника си тя записва продължаване на живота на 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ "Козлодуй", както и изваждане на светло на НЕК.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай