Петкова: "Росатом" ще строи АЕЦ "Белене"

Петкова: "Росатом" ще строи АЕЦ "Белене" | StandartNews.com

Участието на руската ядрена корпорация "Росатом" като изпълнител в проекта за АЕЦ "Белене" е вън от съмнение - компанията е конструктор на оборудването, заяви енергийният министър Теменужка Петкова пред Investor.bg. Българският енергиен министър посети изложението "Атомекспо" в Москва по покана на руската компания. "Нагласата на Росатом е да бъдат изпълнител на този проект", посочи още тя в отговор на въпроса дали руската страна има намерение да участва като стратегически инвеститор в изграждането на втората ядрена централа у нас. Проектът ще бъде подложен на процедура по приватизация и ще бъде изпълнен на пазарен принцип. "Ако тази процедура не бъде успешна, ще мислим за реализация на възможността за изграждане на седми блок в АЕЦ "Козлодуй", каза Петкова и допълни, че и при този вариант "Росатом" ще бъде партньор на българската страна.
Петкова коментира още, че има инвеститорски интерес към проекта за изграждане на втората ядрена централа у нас, но най-добрият начин той да се провери е провеждането на публична, прозрачна процедура и всеки инвеститор да заяви параметрите на своето предложение. Тя посочи и че очаква до края на август доклада на БАН, на базата на който ще бъде взето решение за най-ефективното използване на ресурсите за АЕЦ "Белене", в които са инвестирани близо 3 млрд. лв.

Енергийният министър покани всички политически партии да изпратят свои експерти, с чиято помощ да бъде разработена новата енергийна стратегия на България. Крайният срок за това изтече на 12 юни, но процедурата по излъчване на представители все още не е изцяло приключила, каза Теменужка Петкова. Тя припомни, че ролята на българския парламент е много важна в случая и разчита да бъде намерен консенсус за развитието на сектора, устойчивостта му и перспективите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай