Петкова: Решението за "Белене" трябва да дойде от парламента - Енергетика - Стандарт Нюз


12:45 ч.

26.11.17

2 мин.

0

0

0

Петкова: Решението за "Белене" трябва да дойде от парламента

от редактор |

Петкова: Решението за "Белене" трябва да дойде от парламента

Окончателно решение по въпроса с АЕЦ "Белене" трябва да бъде взето от българския парламент, като управляващите имат готовност въпросът да бъде разгледан максимално бързо. Това заяви по БНР министърът на енергетиката Теменужка Петкова.


Тя коментира и доклада на БАН за АЕЦ "Белене". По думите й, те са искали да разберат дали има нужда от нова мощност в страната и в региона и дали е удачно да се реализира проектът. "БАН категорично заяви, че след 2030 година не само в България, но и в целия регион ще има дефицит на мощности", каза още Теменужка Петкова.


Максималният размер на глобата по делото Европейската комисия срещу "Булгаргаз", "Булгартрансгаз" и Българския енергиен холдинг може да бъде 330 милиона евро, съобщи енергийният министър.


Европейската комисия заведе газово дело срещу "Булгаргаз", "Булгартрансгаз" и Българския енергиен холдинг (БЕХ) заради това, че са възпрепятствали други компании да получат достъп до газовата инфраструктура на страната.


Наказателната процедура започна след жалба на "Овергаз" от 2011 година. Компанията се оплака, че й е отказан достъп до газопреносната мрежа. Две години по-късно започна и разследването. През 2015 година. Европейската комисия формулира подозренията си за нарушение. Оттогава текат преговори между Брюксел и София.


Министър Теменужка Петкова съобщи, че не са успели да достигнат до споразумение с ЕС и сега вариантът е забранително решение, което съдържа размер на глобата, определена от ЕК. "Тази глоба може да достигне до 10% от оборота на Българския енергиен холдинг. Максималният размер на глобата би могъл да бъде 330 милиона евро", заяви Петкова.


Тя допълни, че това нарушение е започнало от 2007 и е продължило до 2014 година.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент