Петкова: Решението за АЕЦ "Белене" ще е с консенсус

Петкова: Решението за АЕЦ "Белене" ще е с консенсус | StandartNews.com

Най-добрият вариант е АЕЦ "Белене" да бъде довършен като частен проект. Тази теза застъпи по време на парламентарния контрол министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

"Ние в нашата програма много ясно сме посочили как виждаме развитието на една нова ядрена мощност в страната. Това означава, първо, ако се развива такъв икономически проект, той да бъде икономически обоснован. Второ, да няма държавни гаранции и да няма договор за дългосрочно изкупуване на електрическа енергия", посочи Петкова.

"Ето защо сме се концентрирали върху този вариант, който смятаме, че ще бъде най-добрият и най-разумният. От една страна ние ще обособим активите за АЕЦ "Белене", ще обособим площадката, която е лицензирана, изключително ценна като актив. Ще обособим и пасивите в едно отделно търговско дружество, което ще бъде предоставено за приватизация чрез Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол, която ще бъде гарант, че това ще бъде процедура, която ще гарантира максимална публичност и всяко едно лице, което има потенциален интерес, ще може да участва в тази процедура. Надяваме се по този начин да получим една добра цена, която да ни даде възможност да покрием част от дълговете на Националната електрическа компания (НЕК), съответно да вземем други управленски решения", разясни още министърът, цитирана от Дарик.

"Към настоящия момент се води ново разследване за злоупотреби по проекта АЕЦ "Белене", всичко е в ръцете на прокуратурата, надявам се колегите да анализират цялата фактическа обстановка", допълни министърът на енергетиката.

"Надявам се, че ако има визията, може би в рамките на 3 месеца бихме могли да имаме някакво развитие", коментира прпед журталисти по-късно Петкова.  „Трябва да бъде направена оценка, одити по отношение на обособяването на ново дружество. Всичко това е в рамките на нормативно определени срокове", посочи тя. „За да се стигне до решение, всяка една от страните трябва да направи своя анализ и оценка, за да може да има успех и нещата да бъдат благоприятни за всички. Всеки ден текат лихви в размер на 167 хил. евро на ден, така че ние сме хората, които искаме да бързаме и максимално бързо да решим този въпрос. Не е лесно, това са проблеми, които са трупани назад във времето", обясни Петкова, цитирана от Фокус. 

„Има индикации за инвеститорски интерес, но към този момент не мога да коментирам нищо повече по тази тема", посочи енергийният министър и допълни, че се водят разговори и има индикации за интерес, но всичко трябва да бъде много добре анализирано и оценено. „Когато става дума за продажбата на проекта чрез приватизация не бива да остават съмнения, че това е вариант, в който държавата абдикира. Държавата ще присъства чрез нейните регулаторни органи, чрез Агенцията за ядрено регулиране, чрез изискванията в Закона за безопасно използване на ядрената енергия. Държавата ще бъде на своето място", поясни енергийният министър. „Каквото и решение да се вземе то ще бъде взето с консенсус от всички. Ще искаме подкрепата от всички политически партии, защото това е въпрос, който касае бъдещето на България и бъдещи поколения", подчерта Петкова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай