Петкова: Равни условия за производители на ток

Петкова: Равни условия за производители на ток | StandartNews.com

Създаването на фонд "Сигурност на електроенергийната система" и въвеждането на задължението вноски в него от производителите на електрическа енергия поставя всички пред равни условия. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова в предаването "Неделя 150" по БНР.

"Това е първото и задължително условие към либерализацията на пазара", отбеляза тя. Петкова посочи, че когато се говори за либерализиран пазар, това означава равнопоставеност, а това се случва именно чрез фонда. "Смятам, че промените в Закона за енергетиката и Закона за енергията от възобновяеми енергийни източници до голяма степен ще намалят дефицита в НЕК, ще доведат до стабилизиране на енергийната система и ще бъдат една много сериозна крачка към подготовката за въвеждането на либерализирания пазар в началото на 2016 г.", уточни Петкова. По думите й договореността със синдикати и работодатели е наистина добър знак и гаранция, че енергийната система ще бъде стабилизирана. "Това е в интерес на всички. Енергетиката е един от най-важните отрасли на българската икономика. От нейната стабилност зависи стабилността на икономиката, като цяло. Мерките, които предлагаме са обмисляни и обсъждани дълго време", заключи енергийният министър.

ПОЗИЦИЯ

Казваме новите цени до 31 юли

Иван Иванов,
председател на КЕВР

До 31 юли Комисията по енергийно и водно регулиране ще обяви новите цени на електроенергията. Не може повече от месец да бъде заложено удължение на регулаторния период, който е действащ в момента и който е несправедлив, но ощетява не само НЕК, а и потребителите на регулирания пазар, тоест всички битови потребители. До 22 юли, когато промените трябва да се приемат от Народното събрание и до 24 юли да се обнародват в Държавен вестник - КЕВР ще работи паралелно. Едва след като бъдат обнародвани промените, КЕВР може да утвърди промени, които да утвърждават волята на народните представители. КЕВР ще вземе решение самостоятелно, като то ще бъде справедливо и равнопоставено.
(Пред БНР)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай