Петкова прогнозира: Токът скача при свободен пазар

Петкова прогнозира: Токът скача при свободен пазар | StandartNews.com

Но след покачването очаквам и рязък спад в цената, каза енергийният министър

Възможно е поскъпване на тока за населението след пълната либерализация на електроенергийния пазар в България от началото на 2016 г. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова в предаването "Събуди се" на Нова тв.
"България е една от последните страни в ЕС, която не е либерализирала напълно своя енергиен пазар и това е много сериозен проблем пред нас. НЕК се явява буферът, който обира всички негативи и загуби. Тарифният дефицит, който НЕК реализира в резултат на липсата на пазарни условия, е 1,4 милиарда лева. Това е дисбалансът, който се получава в резултат на това, че НЕК е обществен доставчик и единствен купувач", обясни Петкова.

"Пазарът ще определи каква ще бъде цената на тока от началото на следващата година на базата на търсенето и предлагането. Наблюденията на съседни страни след пълната либерализация на пазара показват, че първоначално там е имало леко завишаване на цената на тока, но след това следва рязък спад", допълни тя.
Министър Петкова не се нае да прогнозира каква ще бъде цената на тока след 1 януари 2016 г. С либерализацията на пазара се предвижда всеки потребител да има възможност да избира доставчик на електроенергия, а те от своя страна ще трябва да предоставят най-добрите условия.

Междувременно ведомството организира проверки в трите електроразпределителните предприятия (ЕРП). Целта е да се установи каква е подготовката им за есенно-зимния сезон.

"Подготвя се доклад след тези проверки, който ще бъде предоставен и на медиите. В него ще се съдържа информация за констатациите в трите ЕРП-та, изводите и препоръките, които са направени. Подготвяме и матрица на рисковете, която ще им бъде предоставена, така че да имаме единна система за действие при бедствени ситуации", обясни Петкова.
"През този отоплителен сезон българските граждани ще имат по-малко разходи за отопление заради поевтиняването на природния газ", заяви още Теменужка Петкова. Тя се позова на решението на Държавната комисия по енергийно регулиране (ДКЕВР), с което от 1 октомври беше намалена цената на природния газ с 14.26%, а на парното и топлата вода - средно с 9 на сто.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай