Петкова: Подкрепете законопроекта за предоставяне помощ на НЕК

Петкова: Подкрепете законопроекта за предоставяне помощ на НЕК | StandartNews.com

За да минимизираме рисковете, подкрепете законопроекта за предоставяне на помощ за изплащане на задължения на "Национална електрическа компания" ЕАД. Това призова министърът на енергетиката Теменужка Петкова от трибуната на НС по повод дебатите по законопроекта на МС за отпускане на държавна помощ в полза на НЕК. С парите НЕК трябва да погаси тя своето задължение към „Атомстройекспорт" след решението на Международния арбитраж в Женева.

"Виновните за парите, които трябва да плащаме след арбитража - около 646 млн. евро, които са в особено голям размер не могат да твърдят, че се явяват спасители на държавата. Не може да има консенсус, когато виновните се опитват да избягат от отговорност, защото решението на арбитража не е продиктувано от стартирането на проекта, както се опитват да ни убедят, а заради неговото непрофесионално спиране през 2012 г.", заяви депутатът от "БСП лява България" Таско Ерменков.

Отказът на НЕК да заплати сумата по Арбитражното решение ще има негативни последици, основното от тях продължаване начисляването на лихви, които да обременяват финансово НЕК (118 млн. лв. на годишна база).

Към настоящия момент НЕК не разполага с финансов ресурс за заплащане на присъдените суми.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай