Петкова: Няма да има режим на тока

Петкова: Няма да има режим на тока | StandartNews.com

Потреблението на електричество в страната постепенно се нормализира и по последни данни е около 6200 мегавата, каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова. По нейните думи всички основни производствени мощности работят нормално. Няма населени места без електрозахранване и няма никакви основания да се очаква режим на тока, отбеляза Петкова. Тя поясни, че състоянието на електроенергийната система се следи непрекъснато и при настъпване на необходимите условия за това износът на ток от България ще бъде възстановен.

От понеделник Министерството на енергетиката започва проверки на всички ТЕЦ в страната, за да се гарантира, че всяка от тях разполага с достатъчно количество въглища за нормално производство.

Започва проверка на енергийните предприятия, които трябва да осигуряват „студения резерв" за системата, каза още министър Петкова. По отношение на студения резерв имаме много сериозни притеснения, защото неговото предназначение е да се активира и да реагира тогава, когато е нужен на системата, допълни тя. „6 са енергийните предприятия, които осигуряват студен резерв за българската електроенергийна система. Това са ТЕЦ „Марица изток - 2", ТЕЦ „Бобовдол", ТЕЦ Русе, ТЕЦ Марица 3 в Димитровград, „Брикел" и „Биовет". Имаше проблем с ТЕЦ „Бобовдол" заради замръзнали въглища и невъзможност да се реагира в максимално бързо време. По отношение на ТЕЦ „Русе" причината бе свързана със замръзването на Дунав и невъзможността да бъде охлаждана централата. ЕСО ще направи проверка на всеки един от аргументите, поради които не е активиран студеният резерв и ще бъде наложена санкция ", съобщи министър Петкова. „Това са машини, те аварират, на всеки един производител може да се случи подобно нещо. Опитваме се да влезем в детайлите на аргументите на проблемите им. Независимо от всичко дружествата от държавната енергетика доказаха за пореден път, че са в перфектно състояние и са основният гръбнак на българската енергийна система", коментира енергийният министър. По думите й в мините е организиран денонощен режим на работа. „Абсолютно всички колеги работят на 100% всички са мобилизирани, така че да подаваме необходимото количество въглища, така че централите от „Маришкия басейн" да функционират напълно", посочи тя.

По отношение на състоянието на язовирите министър Петкова посочи, че към днешна дата общият им обем е 56,4% от запълняемостта им, което е приблизително с около 10% повече от миналата година по това време.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай