Петкова: Няма да допуснем нови протести заради високи сметки за ток

Петкова: Няма да допуснем нови протести заради високи сметки за ток | StandartNews.com

София. „Правителството е в постоянна комуникация с електроразпределителните дружества и няма да допусне повторение на сценария от преди две години, когато хиляди хора протестираха заради високите си сметки за ток". Това обяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова по повод оплаквания от потребители на „Енерго про", които през този месец са получили по две фактури за използваната от тях електроенергия, съобщиха от пресцентъра на МИЕ.

Става въпрос за около 67 хил. клиенти на „Енерго про" във Варна, които са около 5% от клиентите на дружеството, обясни Петкова. При тях е извършено извънредно отчитане и така те са получили фактури за два периода – от 23.11.2014 до 21.12.2014 и от 22.12.2014 до 12.01. 2015 г. От дружеството са уверили, че второто отчитане е направено, за да се спази нормативното изискване периодът на отчитане да не е по-дълъг от 31 дни.

От нормативна гледна точка това не е незаконно, поясни министърът, но класифицира тази възможност като несъвършенство на законовата база и недобра преценка от страна на електроразпределителното дружество, че извънредното отчитане ще създаде неудобство у абонатите на Енерго про, тъй като падежът за плащане на двете фактури настъпва на една и съща дата – 10 февруари 2015 г.

Петкова е получила уверение от Енерго про, че плащането по втората фактура ще бъде разсрочено и дружеството ще предприеме кампания, за да информира всеки свой потребител за възможностите да не се натоварва бюджетът му.

Контролните органи на Министерството на енергетиката в лицето на дирекция „Сигурност на енергоснабдяването" ще проверят измервателните уреди и на трите електроразпределителни дружества, като първите проверки ще бъдат извършени в „Енерго про", съобщи министър Петкова. Тя е поканила ръководствата на ЧЕЗ, ЕВН и Енерго про на среща в Министерството на енергетиката, за да търсят заедно взаимноприемливи решения. „Ако има несъвършенства в нормативната уредба, съм готова да ги обсъдим и, ако трябва – да я променим", заключи министър Петкова, съобщиха още от МИЕ.

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране да предприеме необходимите действия и в рамките на своите правомощия да провери коректността на издадените фактури за използваната електроенергия, призова министър Петкова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай