Петкова: Либерализация на електроенергийния пазар е процес

Петкова: Либерализация на електроенергийния пазар е процес | StandartNews.com

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви в ефира на бТВ, че "трябва да бъде ясно за българските потребители, че пълната либерализация на електроенергийния пазар е процес, който трябва да се случи в страната."

"България е една от последните страни в ЕС, която не е либерализирала напълно своя пазар. Това е ангажимент, който сме поели и трябва да изпълним. Пълната либерализация означава да се случат качествено нови неща в България електроенергетика. Цената на електрическата енергия след въвеждането на либерализацията няма да се определя от КЕВР, а от търсенето и предлагането. За тази цел в този момент са предприети поредица от стъпки", каза Петкова.

"Доставчиците ще се конкурират така, че да предложат най-добра оферта на българските потребители. Това е процес, не е еднократен акт и не можем да кажем, че либерализацията ще бъде факт за всички. Ще има един междинен период, който ще даде възможност на потребителите да изберат най-добрия доставчик", добави тя, цитирана от "Фокус".

"Няма риск българските потребители да останат без електро захранване", посочи още Петкова.

Министърът на енергетиката допълни, че потребителите могат да сменят своя доставчик, без да заплащат някаква такса за това: "Единствено условие е те да са платили своите предишни сметки при досегашния си доставчик."

По думите й, смисълът на либерализацията е в това, че няма да има трима доставчици, а ще има реална конкуренция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай