Павлов: Има опасност от нова криза с газа

Павлов: Има опасност от нова криза с газа | StandartNews.com

Бизнесът да съхранява собствено гориво в "Чирен", призова зам.-министърът

Будапеща. За опасност България да остане без доставки на газ от Русия предупреди зам.-министърът на икономиката Антон Павлов в Будапеща по време на конференцията "Развитие и използване на природен газ в Дунавския регион". "Налице са предпоставки за повторение на газовата криза от 2009 г.", заяви той.

Причината е ситуацията около Украйна. Според Павлов единствените алтернативи на руските доставки са интерконекторът ни с Гърция и хранилището в Чирен. Те обаче не могат да задоволят изцяло потреблението у нас. Зам.-министърът призова потребителите на синьо гориво да се възползват от свободния капацитет от около 100 млн. кубика в "Чирен", да си купят със свои средства и да си съхранят газ там. Ако не го направят, доставките през Украйна спрат и трябва да взимаме газ през Гърция, цената ще бъде по-висока, а и количествата няма да са достатъчни, предупреди Павлов. Той допълни, че България ще може да получава синьо гориво от югозападната ни съседка чрез терминала за втечнен газ край Атина. Цената е обект на преговори, които и в момента се водят.

Москва няма никакво намерение да спира доставките на газ за Европа като отговор на европейските санкции, заяви руският зам.-министър на енергетиката Анатолий Яновский. "Доколкото знам, ответни мерки от страна на Руската федерация не се разглеждат. Освен това нашият президент Владимир Путин заяви, че ние смятаме каквито и да било санкции за контрапродуктивни мерки", каза той.

Не очакват забавяне на "Южен поток"

Замразените дейности по реализацията на газопровода "Южен поток" в България няма да повлияят на сроковете за изпълнение на проекта и страната ни ще получи първия газ по новата тръба в края на 2015 г. Това стана ясно от думите на зам.-министъра на енергетиката на Русия Анатолий Яновский в Будапеща по време на конференцията "Развитие и използване на природен газ в Дунавския регион". Строителните разрешителни за изграждането на 59-те километра тръба от брега на Черно море до компресорна станция "Провадия" и приемния терминал край Варна са били получени на 5 август. На 11 август в "Газпром" обаче е получено писмо от БЕХ, че е необходимо временно да бъдат замразени дейностите до приключване на разговорите с ЕК, допълни зам.-директорът на отдел "Управление на проекти" в "Газпром" Александър Сиромятин. Той заяви, че очаква в близките месеци проблемите да бъдат разрешени. Известен оптимизъм в това отношение прозвуча и от зам.-министъра на енергетиката Антон Павлов. Той обясни, че преговорите с ЕК са много активни и сериозен тласък за това е дало посещението на вицепремиера Екатерина Захариева и министъра на икономиката Васил Щонов в Брюксел на 17 септември. След месец в Бургас ще пристигне вторият тръбополагащ кораб "Saipem 7000", който ще се заеме със строежа на морския участък. На нашето пристанище вече са 30% от необходимите тръби за първата част от морския газопровод.

Тръбата с Гърция готова до 2016 г.

До края на 2016 г. трябва да бъде готов интерконекторът България-Гърция, обяви зам.-министърът на икономиката Антон Павлов. Очаква се тази есен да бъде взето инвестиционно решение за проекта. След това ще може да започне и реалното строителство, което трябва да приключи до края на 2016 г. Павлов обясни, че след спирането на проекта "Набуко" интерконекторът България-Гърция е единствената възможност за страната ни да получи газ от Азербайджан, за което има и подписано споразумение. Става въпрос за синьо гориво от азербайджанската компания SOCAR. Отделно България е и единствената европейска страна, която сключи договор за доставки на газ от новото азербайджанско находище "Шах Дениз 2", което обаче ще започне да функционира от 2019 г. Павлов обяви още, че очаква развитие по отношение на газовото сътрудничество между България и Азербайджан по време на посещението в Баку на президента Росен Плевнелиев на 20 септември.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай