Пътят на "Южен поток" остава без промяна

Пътят на "Южен поток" остава без промяна | StandartNews.com

Москва. Трасето, по което ще мине газопроводът "Южен поток", няма да се променя. Това става ясно от съобщение на "Газпром" след срещата на зам.-председателя на руската компания Александър Медведев с турския министър на енергетиката и природните ресурси Танер Йълдъз.

Проектът е бил една от дискутираните между тях теми. Двамата са потвърдили, че "Южен поток" ще продължи да се изгражда по сегашния маршрут - от руския черноморски града Анапа през дъното на Черно море в руската, турската и българската икономическа зона и ще излезе на сушата под плажа Паша дере край Варна. Със съобщението на "Газпром" се слага край на спекулациите в някои европейски медии, появили се през последните седмици, че маршрутът на "Южен поток" може да бъде променен и тръбата да мине през Крим или през Турция. От руската компания отново потвърждават, че първият газ по новия газопровод ще потече в края на 2015 г., а максималният капацитет от 63 млрд. куб. метра годишно ще бъде достигнат през 2018 г.

Турция ще увеличи вноса на ток от България, става ясно от думите на Танер Йълдъз, цитиран от БНР. Енергийният министър на югоизточната ни съседка е отбелязал, че сушата в страната е намалила значително ресурсите на язовирите и недостигът на еленергия ще трябва да се компенсира чрез внос от България, Грузия и Иран. И в момента основните количества ток, изнасяни от страната ни, отиват към Турция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай