Паника вдига газа с 21%

Паника вдига газа с 21% | StandartNews.com

Украйна готова да плаща синьото гориво на временна компромисна цена

Цената на природния газ в Европа обръща тенденцията след най-големия си спад от 5 г., докато нарастват страховете, че конфликтът между Русия и Украйна ще доведе до ново спиране на доставките на синьо гориво, пише американската агенция Блумбърг. Газът с доставка през идния месец във Великобритания се оскъпи с 21% през последните 6 седмици, след като Украйна обяви, че може да спре транзита на руски газ през територията си. "Газпром", който задоволява 15% от търсенето на природен газ в Европа чрез тръби, преминаващи през Украйна, спря доставките за Киев на 16 юни, заради спор за дълга на държавата и цената на горивото.

"Нестихващата заплаха от спиране на транзита създава риск от повишаване цените на газа", коментира директорът в Clean Energy Trading Ник Ийгъл. "Запасите от газ в Европа са на добри нива, но рискът ще се увеличи значително, ако доставките бъдат спрени през зимата", добави той. Доставките на газ за Европа едва ли ще бъдат спрени, защото приходите на "Газпром" зависят от продажбите в региона, а Украйна няма да затвори кранчето по собствена инициатива, защото търси сближаване с ЕС, смята пък старшият анализатор в Maplecroft Дара МакДауъл.

Дори да се стигне до спиране на горивото, Европа ще бъде в състояние да покрие нуждите си при умерени зимни условия, използвайки наличните си запаси и внасяйки повече втечнен природен газ от Норвегия, счита Citigroup.
Централна и Източна Европа ще бъдат най-засегнати, защото Латвия и Естония са напълно зависими от руския газ, докато между 80% и 90% от синьото гориво в Словакия, Унгария и България идва от Русия.

Министърът на енергетиката на Украйна Юрий Продан заяви, че Киев може да плати временна компромисна цена за руския газ. "Готови сме да преговаряме за някакъв вид разумна компромисна цена, докато ситуацията се разреши от съда в Стокхолм, но "Газпром" не взима участие в преговорния процес", каза Продан и добави, че руският газов гигант не е готов за компромис.

Румъния сменяла "Газпром" с Австрия

Алтернатива за Румъния на внасяния от "Газпром" газ може да бъде синьо гориво от Австрия, транспортиран по интерконектора Арад-Сегед. Това заяви председателят на Комисията за енергийно регулиране на северната ни съседка пред местните медии. "В Австрия газът струва 230 долара. С транспортните разходи до Румъния ще достигне 350, тоест цената, на която сега се внася директно от Русия", каза Николае Харвилец.

Взимайки повод от тази новина, както и решението на България да спре всякакви операции, свързани със строителството на газопровода "Южен поток" заради разминаването му с европейските правила, румънският в. "Котидианул" съобщава в заглавие "Удари за "Газпром" в Румъния и България".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай