Падна последната бариера през газовия хъб "Балкан"

Падна последната бариера през газовия хъб "Балкан" | StandartNews.com

До 3 млн. куб. метра природен газ на ден ще можем да търгуваме виртуално от 1 юли до 30 септември, обясни за "Стандарт" енергийният експерт проф. Атанас Тасев. Това право ни дава подписаното в петък в Сидирокастро споразумение между газопреносните оператори "Булгартрансгаз" и DESFA за свързване на газопреносните системи на България и Гърция. Така от 1 юли наши фирми ще могат да купуват виртуално газ от Гърция, например от LNG терминал Ревитуса, а реално ще получават руски газ, който ще се отклонява от транзитния газопровод, по който се доставя руското синьо гориво за Гърция през България. Виртуалните доставки станаха възможни след преговорите за освобождаване на капацитета на транзитния газопровод за Гърция, които се водиха между газопреносните оператори на България, Гърция и "Газпром". Досега целият капацитет беше запазен за нуждите на "Газпром". След отварянето на капацитета най-сетне ще могат да бъдат осъществени и първите алтернативни доставки на газ за България извън тези по договора с "Газпром", а с това - и първата реална диверсификация.
По време на тримесечния тестови период ще бъдат изпробвани около 15 възможни сценария за виртуалната търговия с газ и едва след това ще бъде подписан и дългосрочният договор.

Това е революционен пробив, тъй като за първи път в историята "Газпром" се съгласява да предостави за виртуална търговия свои количества газ, коментира проф. Тасев. С това Русия чрез "Газпром" демонстрира готовност за договаряне с Европейската комисия по клаузите на Третия енергиен пакет, заради които беше спрян проектът "Южен поток", обясни Тасев. Това е безпрецедентен ход, с който малка България прави големия пробив в отношенията между Москва и Брюксел, поясни проф. Тасев. Този прецедент първо ще отпуши въобще виртуалната търговия с руски природен газ за целия ЕС и второ - ще спомогне за изграждането на единната газова система и на единния спот пазар в целия ЕС, обясни Тасев.

Сега с подписването на споразумението ние вече изпълняваме двете условия, свързани с изискванията на Еврокомисията, за да получим разрешение за изграждането на газовия хъб "Балкан", обясни още енергийният експерт.

Първото условие за осъществяване на газоразпределителния център "Балкан" е да има поне три източника за доставки на газ, обясни проф. Тасев. Сега с началото на виртуалната търговия с Гърция ние осигурихме първия източник, посочи Тасев. Вторият източник е румънската връзка Русе - Гюргево, а третият е интерконекторът Комотини - Ст. Загора, по който ще доставяме газ от Каспийския регион и от бъдещия LNG терминал край Александруполис, заяви Тасев. Второто изискване е прилагането на хармонизирани пазарни правила за постигане на интегриран европейски пазар на природен газ, което ние реално правим с подписването на този договор. Така че на практика ние вече ще имаме зелена светлина пред изграждането на хъб "Балкан", обясни проф. Атанас Тасев.

Сега остава само Русия и ЕК да изчистят и последните детайли, за да бъде изграден газопроводът по дъното на Черно море за бъдещия газоразпределителен център "Балкан" край Варна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай