17:40 ч.

26.02.18

3 мин.

0

6

0

Офшорки на грузинец зад сделката с ЧЕЗ

от екип на "Стандарт" |

Офшорки на грузинец зад сделката с ЧЕЗ

Офшорки на грузинеца Пато Гамгонешвили, който има бизнес у нас, изплуваха зад сделката с ЧЕЗ, според публикации в Чехия. Това стана почти едновременно с първата публична изява на Гинка


Върбакова, чиято фирма "Инерком" беше одобрена като купувач на активите на CEZ Group у нас.
В интервю по Нова тв, правено на запис в неин офис, бизнес дамата от Пазарджик увери, че зад нея няма офшорки и тя е краен собственик.


Покупката на "ЧЕЗ България" ще стане с кредит от "голяма международна банкова институция с добър кредитен рейтинг", срещу който се залагат активите на компанията, разясни Върбакова.


Според неофициална информация сделката е за 320 милиона евро.


"Почти половината от необходимите на "Инерком" пари за закупуването на активите на ЧЕЗ в България са осигурени от кредити, свързани с офшорни фирми", съобщи във вчерашния си брой чешкото издание "Лидове новини", опровергавайки Върбакова.


Вестникът е част от бизнес империята на милиардера и настоящ премиер Андрей Бабиш.


Статията за сделката е озаглавена „Фирма на милиардер от „Парадайз Пейпърс" ще плати за ЧЕЗ". В нея се посочва, че „Инерком" ще получи част от нужните милиони за закупуването на електроразпределителното дружество от компании, свързанш с милиардера Паата (Пато) Гамгонеишвили, замесен в аферите с Paradise Papers и Offshore Leaks за глобално изтичане на пари в данъчни убежища.


Сред тях са офшорната компания "Скор Трейд" (Score Trade), която ще предостави 67 милиона евро (1.7 милиарда корони). Неин собственик е Гамгонешвили. Тази фирма пък е свързана и с "Евро Стар" ООД, която гарантира 180 милиона евро (4.5 милиарда корони) по банков заем на "Инерком", допълва "Лидове новини".
Изданието припомня изявлението на говорителя на ЧЕЗ Кржиж, че Надзорният съвет на дружеството е проверил финансовите източници на българския „Инерком", но подчертава, че съмненията не изчезват след подписването на сделката.


"Фирмата купувач - според информациите, които има на разположение Надзорният съвет на ЧЕЗ в Прага, е предложила комбинирано финансиране от няколко източника - първо, става дума за собствени средства на фирмата, след това за банкови гаранции и накрая - почти половината от цената, е финансирана чрез кредит от офшорни фирми", обясни пред БНР Веселин Вачков, директор на "Лидове новини". Той потвърди, че
според информацията на вестника част от кредиторите на сделката са свързани с международното разследване за укриване на данъци "Парадайз пейпърс".


За бизнесмена Гамгонеишвили се посочва, че според документи на ICIJ е притежател на групата Floremzane Limited, регистрирана на Британските Вирджински острови и остров Maн. Паата Зурабиевич Гамгоинешвили е роден на 28 август 1955 г. в Кутаиси, Грузия. През 1986 г. е завършил Московския институт за инженери по кадастъра. След като се дипломира, остава на работа в института. През 1988 г. започва частна дейност, като основава кооператив „Системи и програмиране", който се занимава с продажбата на компютри и програмно осигуряване.


През 1991 г. учредява акционерното дружество „Гепард", а през 1994 г. създава търговската банка „Славянский кредит", където е председател на директорския борд.


Гамгоинешвили участва активно в изпълнението на много строителни проекти в Москва. Притежава верига търговски центрове под името „Золотой Вавилон", които започва да продава на западни компании. През септември 2011 г. руското издание "Коммерсантъ" в статия със заглавие "Преселението на "Златния Вавилон", съобщава, че собствениците на компанията "Патеро девелопмент" Паата Гамгонеишвили, Роланд Исаев и Теймураз Хихинашвили строят в центъра на София търговския център "Парадайс". През лятото фирмата „Булфелд" ЕООД продаде „Парадайс" на южноафриканския фонд NEPI за рекордна сума от 252,9 млн. евро. Според публикации „Булфелд" през няколко други компании е собственост на Паата Гамгонеишвили и Роланд Исаев, с малко участие на техни съдружници. Същите се явяват притежатели и на стоков базар "Илиянци" в София.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Радев · 10:02 · 27.02.2018
Завистници български!
месара · 01:22 · 27.02.2018
тааааа, какво разправяше гинка "милионерката"? а пък да изчакаме и реакцията на другарката лъжа нинова, която се оказва в небрано лозе - за кой ли път.
Потребител · 18:37 · 26.02.2018
Опа пачата Сланинова и фуражката от самолeтнитe хангари Радeв,какво плeщиха до сeга???Заeм от българска банка финансирала функционeри от ГЕРБ да купят дружeството!А то какво сe оказа,чe другаритe от Москва,на Путкин лични дружки,са рeалнитe купувачи!Сeга осъзнаватe ли,колко e силна и брутална пропагандата на болшeвишкитe,почти толкова колкото на нациститe!
Потребител · 18:10 · 26.02.2018
Ot pro4etenoto saklu4avam , 4e skoro pak shte ima strelbi . Mnogo laina , golyama smrad !
Рачо Ковача · 18:08 · 26.02.2018
По всяка вероятност ще се получи така че нашия голям
международен политик от областта на Банкя докато си
размотава гащите насам-натам, Путин чрез подставени
лица на КГБ ще му сложи ръка ръка върху енергийните
дружества на половин България !
Така че следващата зима когато температурите паднат
до минус 10 градуса и от Москва му дръпнат шалтера,
тъпия българин най-сетне ще излезе разгневен по улиците
на София и тогава това продажно и корумпирано правителство
вече неминуемо ще трябва да си ходи . . .
Потребител · 17:52 · 26.02.2018
До тия които не знаят за Тодор Живков. Това беше единственият родолюбив политик. Другите след него са помияри и ще свършат живота си като такива.
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент