Официално започна строежа на ТАП

Официално започна строежа на ТАП | StandartNews.com

На официална церемония в Солун, Гърция бе дадено начало на изграждането на Транс-адриатическия газопровод, част от инфраструктурата на Южния газов коридор.

Българската делегация бе водена от заместник министър-председателят по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев.

В събитието участваха заместник-председателят на Европейската комисия и комисар по въпросите на енергийния съюз Марош Шефчович, премиерът на Гърция Алексис Ципрас, премиерът на Грузия Гиорги Квирикашвили, специалният пратеник на САЩ по енергийните въпроси Амос Хохстийн и министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Като част от Южния газов коридор Транс-адриатическият газопровод се планира да преминава от турско-гръцката граница през Гърция и Албания до Италия.

България ще се свърже с ТАП чрез междусистемната газова връзка с Гърция. Проектът за изграждане на Южния газов коридор предвижда той да бъде четвъртата голяма ос за доставки на газ за Европейския съюз.

Основната му цел е да се подобри сигурността на доставките – той ще представлява директна връзка между газовия пазар на ЕС и едно от най-големите находища на природен газ света, тези на Каспийско море и Близкоизточния басейн.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай