Одобриха договора с "Контур Глобал"

Одобриха договора с "Контур Глобал" | StandartNews.com

Комисията за енергийно и водно регулиране одобри подписаното на 14 август споразумение между "Контур Глобал Марица Изток 3" и Националната електрическа компания (НЕК) за изменение на споразумението за изкупуване на електроенергия, каза председателят на КЕВР Иван Иванов.

Това е едно от условията споразумението да влезе в сила. То предвижда намаляване на т. нар. цена за разполагаемост на мощностите, която НЕК плаща. "По този начин Комисията изпълни своя ангажимент по отношение и на двете споразумения с двете централи в Маришкия басейн. Оттук насетне ще бъде обявен търг чрез официалния вестник на ЕС за намиране на банка кредитор, която да осигури на НЕК средствата, необходими за финализиране на споразумението и за влизането му в сила", заяви Иван Иванов.

По думите му за момента няма друг потенциал за намаляване на цените на тока от 1 октомври. Новите условия, сключени с двете американски централи ("AES Гълъбово Марица Изток 1" и "Контур Глобал Марица Изток 3"), вече са заложени в новия ценови модел. Иванов съобщи още, че на 30 септември КЕВР ще преразгледа ценовия модел за централите, произвеждащи ток от биомаса.

До вчера Българският енергиен холдинг (БЕХ) трябваше да подготви документите във връзка с обявата на обществена поръчка за избор на банка или банки, които да осигурят кредит от около 1 млрд. лв. на НЕК. Сумата е необходима, за да може НЕК да изплати своите дългове към американските централи, за да влязат в сила новите условия на договорите с тях.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай