ОБЗОР: Китайската CNNC поднови интереса си към "Белене"

ОБЗОР: Китайската CNNC поднови интереса си към "Белене" | StandartNews.com

Китайската национална ядрена корпорация CNNC (China National Nuclear Corporation) е депозирала още в средата на февруари в НЕК писмо, в което е заявила инвестиционния си интерес към проекта АЕЦ „Белене". Това съобщи в парламента министърът на енергетиката Теменужка Петкова в отговор на въпрос на депутата от левицата Васил Антонов.

Както "Стандарт" писа още в началото на август миналата година, CNNC ще е един от основните кандидати за изграждането на Втора атомна. Представители на ръководството на CNNC посетиха България още през декември 2016 г., когато се срещнаха с премиера Бойко Борисов и министрите Томислав Дончев и Теменужка Петкова. През лятото на миналата година пък ядрени експерти на CNNC тайно пристигнаха у нас, инспектираха площадката на АЕЦ "Белене" и водиха преговори в София. От проведените тогава разговори станало ясно, че CNNC има изключително сериозни намерения да инвестира в "Белене", но не в доставените от Русия два 1000-мегаватови реактора ВВЕР-1000/466Б, а в свои блокове CNP-1000, които са китайски вариант на американските AP1000 на "Уестингхаус". Според осведомени обаче сега китайците най-вероятно са склонили да инвестират в изграждането на доставените в Белене два руски хилядника.

Европейската инвестиционна банка също е заявила, че проявява интерес към възможността да финансира проекта "Белене", припомни още Теменужка Петкова. Интересът на банката е свързан с доста условности, най-вече с това как проектът ще бъде финансово структуриран, каква ще бъде възвръщаемостта на инвестицията и каква - печалбата, коментира още енергийният министър пред депутатите. Министър Петкова ги увери, че решението на Народното събрание отпреди две седмици ще бъде стриктно изпълнено, така че в поставения срок - 30 юни, пред тях ще бъдат представени всички варианти за най-ефективно използване на доставеното в Белене оборудване. В енергийното министерство вече има работна група от експерти на ведомството, БЕХ, НЕК, ДП РАО, АЕЦ "Козлодуй", която да анализира подробно всички варианти за бъдещето на АЕЦ "Белене", увери Теменужка Петкова. Тя посочи, че темата за АЕЦ „Белене" е наболяла, още повече, че се разработва новата енергийна стратегия на България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай