ОБЗОР. Инерком: Подписахме договора, минахме проверките в Чехия

Предстои сделката да получи одобрение от българските регулаторни органи

ОБЗОР. Инерком: Подписахме договора, минахме проверките в Чехия | StandartNews.com

Договорът между дружествата от групата на ЧЕЗ и "Инерком България" беше подписан на 23 февруари 2018 г. Това съобщиха от "Инерком" официално в писмо до медиите. Според писмото, процедурата по продажбата, която привлече множество международни участници, се е провела съгласно законите на Република Чехия. Предстои сделката да бъде одобрена от българските регулаторни органи, едва след което ще бъде финализирана.

След получаването на одобрението от регулатора и успешното приключване на сделката, се очаква "Инерком" да отправи търговско предложение до миноритарните акционери в "ЧЕЗ Електро България" АД и "ЧЕЗ Разпределение България" АД. Дружествата, обект на сделката са: "ЧЕЗ България" ЕАД, "ЧЕЗ Електро България" АД, "ЧЕЗ Разпределение България" АД, "ЧЕЗ Трейд България" ЕАД, "ЧЕЗ информационни и комуникационни технологии Българи" ЕАД, "Фри Енерджи Проджект Орешец" ЕАД и "Бара Груп" ЕООД.

„Осъзнаваме обществената значимост на бизнеса, който ще придобием. Гордеем се, че сме сред малкото български компании, които инвестират в толкова мащабен проект в енергетиката. Първостепенна задача е да развиваме постигнатото от ЧЕЗ в условия на диалог с всички заинтересовани страни", каза Гинка Върбакова, собственик на дружествата от групата на "Инерком". По думите й, фирмата-купувач, както и всички останали кандидати, е преминала през много проучвателни етапи и е покрила множество изисквания на продавача ЧЕЗ, а. с. и мажоритарния собственик в лицето на чешката държава. "Предоставихме документи, одити, финансова и търговска информация, изискани в процедурата. Доказахме, че имаме опит и капацитет да придобием и управляваме дружествата в България в една изключително тежка процедура с множесто международни конкуренти. Благодарим на целия екип от консултанти по сделката – адвокатска кантора Allen and Overy, адвокатите ни по английско право, както и Адвокатско съдружие "Спасов и Братанов", и финансовия консултант Mane Capital, както и на партньорите от банковите и финансовите институции", каза Милена Стоева, председател на Съвета на директорите на "Инерком България" ЕАД.

В писмото се казва още, че "Инерком България" ЕАД е дружество, специално учредено за целите на придобиването на ЧЕЗ, а. с., е част от и е изцяло подкрепено от голяма група компании, които се развиват повече от 10 г. в областта на енергетиката, енергийната инфраструктура и строителството. Компаниите членуват в секторните бизнес организации - Българската фотоволтаична асоциация и Камарата на строителите.

Фамилията започнала с търговия и строителство

Гинка и Славчо Върбакови от години живеят в София. Жилищата им в Пазарджик са били продадени преди 2 г., а в момента с този край ги свързва само бизнесът им, тъй като фирмата им притежава три фотоволтаични парка у нас – в Априлци, в панагюрското село Елшица и „Хаджийски ливади" около Пазарджик, съобщи pzdnes.bg. Гинка е завършила педагогика в Югозападния университет, от там е и дипломата за математик на мъжа й Славчо.

Първият фамилен бизнес е търговията. По време на строителния бум от 2003 г., Върбакови инвестират в строителни проекти и изграждат няколко жилищни и офис сгради в Пазарджик. В момента фамилията има десетина фирми, сочи справка в Търгорския регистър.

В съвета на директорите на „Инерком груп" са Гинка Върбакова, Малина Върбакова и Петрана Пайтакова. По-рано за кратко в ръководството на дружеството са били двама чешки граждани – Павлина Филипи и Магдалена Мрачкова - представители на партньора, придобил 50% дял в компанията през юни – фонд, контролиран от словашкия металургичен магнат Зденек Земек.

От преди почти половин година "Инерком" ЕООД има договор за саниране на блок в Пазарджик за 1.6 млн. лв. В пазарджишки сайтове има информация, че общинските паркинги се държат от компания на Върбакови.

Върбакови имат бизнес със словашки магнат

Гинка и Славчо Върбакови имат общ бизнес със словашкия металургичен магнат Зденек Земек, чийто основен бизнес е в Чехия. Той е и най-солидното име, с което се свързва групата от Пазарджик, съобщи "Капитал". Основният актив на собствениците на "Инерком" са четири соларни парка, построени с пари от Земек.

Интересите на Върбакови към ВЕИ-тата са от 2008 г. През 2012 г. с помощта на Земек е изграден фотоволтаичният парк "Хаджийски ливади", като и финансирането е малко над 22 млн. евро. Проектът обединява четири фотоволтаични централи с обща площ 400 хил. кв. м. Те са собственост на различни дружества - "Улер 2009" (с обща инсталирана мощност 4.703 MW), "Диана Хънт" (с 4.736 MW), "Евро бетон" (4.780 MW) и "Еко-Строй Инженеринг" (4.680 MW). Всички те допреди това практически нямат дейност, като в началото на 2012 г. фирми, свързани със Земек, придобиват по 76% дял във всяка от тях по номинал за по 3800 лв. В "Диана хънт" делът е купен от чешката Promabyt, а управители са самият Земек и двамата му синове Александър и Зденек-младши.

Веднага след сделката три фирми, контролирани от Земек (Z group, Zelezarny Vesely и HESCO), отпускат заеми на българските компании, срещу които са вписани като заложени кредитори. Няколко месеца по-късно, през август 2012 г., и четирите заема са рефинансирани от словашката Postova banka. "Диана хънт", "Улер 2009", "Евро бетон" и "Еко строй инженеринг" получават всяко по 7.5 млн. евро заем. След това компаниите на Земек са отписани като заложени кредитори, но той остава мажоритарен собственик. Това се променя чак в средата на 2015 г., когато дяловете от по 76% са върнати на "Солар грийн енерджи"- собственик на "Риал Стейтс", чийто управител до 2016 г. е Върбакова. Земек отново се появява около "Инерком" през миналото лято. За кратко контролиран от него фонд придобива 50% от "Инерком груп". Няколко месеца по-късно обаче дяловете са върнати обратно на семейство Върбакови, а покупката на активите на ЧЕЗ става през друга компанията от групата - "Инерком България".

Паралелно с развръзката около семейство Върбакови в София около семейство Земек в Чехия има друго развитие. След дългогодишна съдебна сага двамата синове на магната са осъдени на по 6 години и 9 месеца затвор по обвинения, че през 2010 г. две техни фотоволтаични централи са незаконно присъединени към местната енергийна система и са сключени договори да се изкупува по-скъп ток, като за това обвиняем е бил и бивш шеф на чешкия енергиен регулатор. В деня преди сделката за CEZ има публикувано интервю със Земек, в което той заявява, че двамата му синове са невинни и ще продължи да се бори за правосъдие пред Върховния съд, а ако трябва, и в европейски съдилища.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай