Обжалваме лихвите за АЕЦ "Белене"

Обжалваме лихвите за АЕЦ "Белене" | StandartNews.com

България е подала иск в арбитражния съд в Женева за преразглеждане на размера на лихвата по делото с "Атомстройекспорт" за произведеното оборудването за АЕЦ "Белене". Това съобщи енергийният министър Теменужка Петкова по време на 4-ия Европейски минен форум в София. Има техническа грешка, като е начислена лихва върху лихвата, или сложна лихва, което не е допустимо по българското законодателство, обясни тя. При всички случаи мисля, че ще има намаление на лихвата с оглед на нашите мотиви, но арбитражът ще трябва да прецени какъв ще е размерът й, коментира министър Петкова. Според решението на арбитража от юни 2016 г., размерът на лихвата е 167 хил. евро на ден.

Именно размерът на главницата и лихвата по иска бяха обсъдени на среща на нашата и руската страна, на която присъства и енергийният министър Петкова. Както беше обявено в края на юни, арбитражът в Женева отсъди НЕК да заплати на руската страна произведеното за АЕЦ "Белене" оборудване, като от наша страна беше съобщена сумата 550 млн. евро, а от руска - 620 млн. евро. Според експерти причина за разликата между двете не е размерът на лихвата, а на съдебните разходи, които са около 70 млн. евро.

По време на срещата от наша страна е бил повдигнат въпросът и за инспекция на произведеното в Русия оборудване, припомни министър Петкова. България няма да направи никакво плащане, преди да се увери, че действително оборудването е произведено, категорична беше тя. Петкова допълни, че от руска страна са уверили, че вече и 90% от втория реактор за АЕЦ "Белене" е готов.
Търсят се начини за намирането на дължимата сума за изплащането на дълга към руската страна, заяви още министър Петкова. Що се отнася до издаването на държавна гаранция за теглене на заем за целта тя обясни, че такова решение може да вземат само Министерският съвет, а след това и Народното събрание, тъй като "то ще засегне поколения напред".
Министър Теменужка Петкова приветства участниците в минния форум. Тя припомни важността на минния сектор. В него работят над 300 компании с над 25 хил. души, които произвеждат 5% от БВП. Само инвестициите за опазването на околната среда в и около мините от 2000 г. до 2013 г. са 420 млн. лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай