Обсъдихме газови доставки с представители на консорциума Шах Дениз

Обсъдихме газови доставки с представители на консорциума Шах Дениз  | StandartNews.com

През последните месеци работата по проекта за изграждане на интерконектора Гърция-България е интензифицирана. Мога да препотвърдя подкрепата от страна на правителството към междусистемната газова връзка. Това е основен приоритет, залегнал в управленската ни програма. За трета поредна година правителството залага в бюджета държавна гаранция в размер на 110 млн. евро". За това енергийният министър Теменужка Петкова информира представители на консорциума Шах Дениз по време на среща днес, съобщиха от пресцентъра на Министерство на енергетиката.

„Ай Си Джи Би" вече е бенефициент и по оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност", което ни дава възможност да използваме допълнително финансиране в размер на 39 млн. евро по проекта, допълни тя.

В момента и трите обществени поръчки по проекта за изграждане на интерконектора Гърция-България са в ход – за избор на доставчик на тръби, за проектиране и строителство и за избор на инженер-консултант. „Амбицирани сме всички дейности да се изпълняват съгласно графика", подчерта министър Петкова. По думите й се предвижда през 2020 г. междусистемната газова връзка Гърция-България да бъде въведена в експлоатация.

Представителите на консорциума информираха министър Петкова, че добивът на природен газ от втората фаза на Шах Дениз е ускорено. Те увериха, че страната ни може да получи първите количества природен газ от Азербайджан през 2020 г. Азербайджан подкрепя България в дейностите по гарантиране на енергийната сигурност в региона, допълниха още те.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай