Няма основания за поскъпване на тока от 1 юли

Няма основания за поскъпване на тока от 1 юли | StandartNews.com

Енергийният министър Теменужка Петкова заяви в ефира на БНТ, че "няма икономически основания за поскъпването на електроенергията от 1 юли, показват анализите на министерството на енергетиката."

"Все пак окончателното решение ще е на Комисията за енергийно и водно регулиране, която работи обективно. Цената на тока зависи от финансовото състояние на Националната електрическа компания, която е буфер между производителите и потребителите и обира негативите от скъпата енергия, произвеждана от зелените и американските централи", добави тя.

"НЕК, по силата на закона за енергетиката, обира всички негативи и е буферът, който поема всички загуби. НЕК трябва да изкупува енергията на преференциални цени и да я продава на пазарни. Така се получава този финансов дефицит, който НЕК трябва да покрива. Така, че финансовото ѝ състояние е изключително важно. За това миналата година предприехме стъпки за поддържането ѝ - законови промени", коментира още министърът на енергетиката.

Според Петкова, през 2015 г. НЕК намали загубата си от 2014 г. с 390 млн. лв., а сега НЕК реализира и положителен резултат от своята регулаторна дейност и сега е стабилна. Тук пълната либерализация на енергийния пазар е важна, за да доведе енергийния сектор до управление на пазарен принцип и решаване на проблемите в сектора.

"Либерализацията няма да ни раздели с производителите. Нашите взаимоотношения са по силата на дългосрочни договори, те са със срок 2024-2026 г., така че няма как да се разделим с тези търговци, но либерализацията на пазара..., всички ще търгуват енергията си през борсата. А НЕК е субектът, който ще покрива разликите и ще заплаща само тях, без да закупува задължително енергията както сега", каза още Теменужка Петкова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай