16:55 ч.

14.07.15

2 мин.

3993

0

0

НС прие промени в Закона за енергетиката

от редактор Ваня Христова |

НС прие промени в Закона за енергетиката
Снимка: Илияна Кирилова, архив

Народното събрание прие на първо четене поправки в Закона за енергетиката.Депутатите одобриха два отделни законопроекта - тези на ГЕРБ бяха приети със 107 гласа "за", 33 "против" и 10 "въздържал се, а на Реформаторския блок - със 131 гласа "за", 10 "против" и 9 "въздържал се".


Мерките, които предлагаме в Закона за енергетиката, дават възможност на регулатора да приложи различни ценови модели. Това заяви председателят на парламентарната енергийна комисия и депутат от ГЕРБ Делян Добрев по време на дебатите.


„Едномесечният срок за модела на ценообразуване е достатъчен. Шест месеца означава НЕК да натрупа дългове в размер на стотици милиони. ЕСО в момента няма да плаща 5%, защото не е производител на електроенергия, но е възможно да се разшири базата", коментира той.


„От всичко, което чухме, включително и опозицията, не виждам нещо, което не може да се коригира между първо и второ четене. Искам да обърна внимание как се стигна до днешните предложения за промени в Закона за енергетиката. Това стана с дадената възможност КЕВР да отложи с месец въвеждането на ценовия модел", каза още Добрев, цитиран от "Фокус".


„След дискусия с правителството решихме да направим допълнителни промени. Тези мерки са да дадем на регулатора различни модели", каза той и изтъкна, че остава месец, докато КЕВР трябва да излезе с решение за цената на тока.


„Ще поискаме съкращаване на срока между първо и второ четене до три дни, но това ще го направим, след като проведем извънредно заседание на комисията по енергетиката", добави Добрев.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент