НС прие промени в Закона за енергетиката

НС прие промени в Закона за енергетиката | StandartNews.com

Народното събрание прие на първо четене поправки в Закона за енергетиката.Депутатите одобриха два отделни законопроекта - тези на ГЕРБ бяха приети със 107 гласа "за", 33 "против" и 10 "въздържал се, а на Реформаторския блок - със 131 гласа "за", 10 "против" и 9 "въздържал се".

Мерките, които предлагаме в Закона за енергетиката, дават възможност на регулатора да приложи различни ценови модели. Това заяви председателят на парламентарната енергийна комисия и депутат от ГЕРБ Делян Добрев по време на дебатите.

„Едномесечният срок за модела на ценообразуване е достатъчен. Шест месеца означава НЕК да натрупа дългове в размер на стотици милиони. ЕСО в момента няма да плаща 5%, защото не е производител на електроенергия, но е възможно да се разшири базата", коментира той.

„От всичко, което чухме, включително и опозицията, не виждам нещо, което не може да се коригира между първо и второ четене. Искам да обърна внимание как се стигна до днешните предложения за промени в Закона за енергетиката. Това стана с дадената възможност КЕВР да отложи с месец въвеждането на ценовия модел", каза още Добрев, цитиран от "Фокус".

„След дискусия с правителството решихме да направим допълнителни промени. Тези мерки са да дадем на регулатора различни модели", каза той и изтъкна, че остава месец, докато КЕВР трябва да излезе с решение за цената на тока.

„Ще поискаме съкращаване на срока между първо и второ четене до три дни, но това ще го направим, след като проведем извънредно заседание на комисията по енергетиката", добави Добрев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай