Нов собственик пуска ТЕЦ "Варна"

Дружество на ексминистър Данаил Папазов купува от ЧЕЗ термоцентралата

Нов собственик пуска ТЕЦ "Варна" | StandartNews.com

Нов собственик пуска в експлоатация спряната преди почти 3 години ТЕЦ "Варна". Това съобщи специално за в. "Стандарт" от Прага капитан далечно плаване Данаил Папазов, бивш министър на транспорта в кабинета "Орешарски" и дългогодишен директор на Пристанище Варна.

Капитан Папазов е управител на фирма „Сигда" ООД, която е подала най-добра оферта за закупуване на варненската термоцентрала. Продавач на ТЕЦ-а е чешката корпорация "ЧЕЗ груп", която преди няколко месеца обяви, че иска да продаде бизнеса си в България. Собственици на „Сигда" ООД са синът и дъщерята на к.д.п. Данаил Папазов. Самата фирма "Сигда" е регистрирана преди 12 години във Варна и е сред най-реномираните в Североизточна България в областта на транспорта и логистиката.

Единственото, което мога да заявя е, че ТЕЦ "Варна" със сигурност ще работи, категоричен бе капитан Папазов. Повече информация нямам право да разкривам, тъй като сме подписали декларация за конфиденциалност, обясни той. Поради същата причина не мога да обява и цената, на която ще придобием централата, а в момента съм заедно с чехите и не мога да говоря повече, заяви Папазов и допълни, че сделката трябва да бъде одобрена и от Комисията за защита на конкуренцията.

ТЕЦ "Варна" е втората по-големина термоцентрала в България. Тя се състои от 6 блока с обща мощност 1260 МВт и е построена в периода 1964-1979 г. От придобиването на ТЕЦ "Варна" през 2006 г. "ЧЕЗ груп" активно търсеше решение за бъдещето му. До края на 2012 г. ІV, V и VІ блокове на ТЕЦ "Варна" осигуряваха 60% от студения резерв в енергийната ни система на най-ниската цена за разполагаемост у нас. ЧЕЗ предложи на БЕХ различни варианти за екологизация на ТЕЦ-а, включително и за изграждане на парогазов блок, но не получи подкрепа от държавата.

ЧЕЗ Груп е в преговори и за продажбата на останалите си 5 дружества в България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай