Нефтените компании затъват в борчове

Нефтените компании затъват в борчове | StandartNews.com

Дългът на 15-те най-големи скочи с 30% само за година

С 30 процента са се увеличили дълговете на 15-те най-големи северноамерикански и европейски петролни компании за последната година. Това съобщи в. "Файненшъл Таймс", като се позовава на данни, събрани от агенция "Блумбърг". В края на март общата им задлъжнялост е била 383 млрд. долара, което е с 97 млрд. повече от същия месец миналата година.
Вестникът отбелязва, че чистият дълг на американската компания ExxonMobil е скочил до 38,3 млрн. долара в края на март, от 27,6 млрд. година по-рано. Задлъжнялостта на британската BP за същия период се е увеличила от 24,6 млрд. на 30,6 млрд. долара.

Компаниите отбелязали значителен ръст на борчовете в първото тримесечие на 2016 г., когато цените на петрола паднаха под 27 долара за барел. Както отбелязва "Файненшъл Таймс", в бъдеще може да се окачва тези компании да предприемат голямо съкращение на персонала и намаляване на инвестиционните разходи. Очаква се също така да бъдат намалени сделките по придобиване на по-малки компании и сливанията.

Нарастването на дълговете и слабите очаквания за скок в цените на петрола принудиха много рейтингови агенции да понижат оценките си на нефтените компании. Така например, миналия месец международната рейтингова агенция Standard & Poor's (S&P) смъкна кредитния и дългосрочния дългов рейтинг на ExxonMobil Corp. до "AA+" от "AAA".

От началото на лятото през 2014 г. до края на миналата година цената на петрола падна повече от три пъти - от 115 до 36 долара за барел за марката Brent, а през 2016 г. дори се търгуваше и за под 30 долара. Фундаменталният спад се обяснява с големите добиви в света и намаленото търсене. Толкова дълбоко падане (под 40-50 долара за барел) експертите обаче все по-често започват да свързват с финансовите фактори, включително с укрепването на долара. В прогнозите си те все пак са единни - ниските цени на петрола няма да се задържат дълго.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай