Настояваме за ежегодно договаряне на цените на руския газ

Настояваме за ежегодно договаряне на цените на руския газ | StandartNews.com

България предлага нов механизъм за договаряне на цените на руския газ. Това съобщи пред БНР енергийният министър Николай Павлов.

Тепърва предстоят дискусии и преговори с „Газпром", като сега се договаря рамката на направеното предложение на руската компания. Николай Павлов уточни, че „Газпром" не предлага промяна във формулата.

„Дават възможност на всеки 2 години всяка една от страните да поиска предоговаряне на цените. Нашият коментар е, че искаме всяка година да има възможност за предоговаряне на цените, като в първите две години да имаме възможност на всеки шест месеца да ги предоговаряме", обясни той.

„По отношение клаузата take or pay притеснителното в тяхното предложение е, че се дава достъп до българския пазар на фирми от Унгария, Словакия и Полша, а няма реципрочност. Не е предвиден такъв ангажимент, с който ще имаме възможност да подаваме на тяхна територия. Ние сме възразили и съответно искаме наши компании и „Булгаргаз" да имат достъп до пазарите на съответните държави", каза служебният министър.

„Тази възможност други държави да търгуват в България, а ние да нямаме възможност да търгуваме на тяхна територия, създава риск договорът между България и "Газпромекспорт" да не бъде изпълнен", смята той.

Той коментира, че сега се предоставя възможност за конкуренция между търговците, а не за диверсификация на източниците на синьо гориво.

В преговорите българската страна ще настоява и за премахване на съществуващите клаузи за минимални годишни и летни количества по съществуващия договор.

„По отношение на „Булгаргаз" със сигурност ще има промяна на договора за доставка и в ценовата формула. По отношение на „Булгартрансгаз", там ще залегнат новите изисквания за междусистемната свързаност. Нашата цел е и двата договора да бъдат договорени при по-добри условия", обясни министърът.

Енергийното министерство е пратило в тази връзка въпроси до Европейската комисия и очаква отговор.

За влизането на прокуратурата в НЕК той каза, че не е първата проверка в държавното дружество, няма да бъде и последната. Има подобряване на финансовото състояние на всички държавни енергийни дружества, включително и на НЕК, с изключение на "Булгаргаз", повишение на събираемостта, вътрешногруповата задлъжнялост е намаляла, отчете той.

И посочи, че към днешна дата в сметките на дружествата от БЕХ има 130 млн. лева повече в сравнение с края на януари, а „секторът е спокоен".

По отношение на вътрешногруповата задлъжнялост той каза, че задълженията са преструктурирани и разсрочени.

Разсрочените задължения на НЕК към АЕЦ „Козлоуй" са 62 млн. лева и ще се изплащат 3 години. Задълженията на "ТЕЦ Марица Изток 2" към „Мини Марица Изток" са разсрочени за четири години и са 127 млн. лева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай