Наесен ще е готов интерконекторът с Румъния

Наесен ще е готов интерконекторът с Румъния | StandartNews.com

С моя румънски колега Виктор Григореску направихме инспекция на това как върви строителството на една изключително важна междусистемна връзка между България и Румъния. Добрата новина е, че този процес върви много успешно и до края на есента ние ще имаме изграден интерконектор за България. Това каза пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

"Това ще бъде първият интерконектор. До края на есента ще имаме междусистемна връзка, по която реално ще може да се транзитира реален газ в двете посоки", уточни енергийният министър, цитирана от Фокус.

На въпрос добро ли е техническото изпълнение министър Петкова каза, че „този участък, който е свързан с участъкът под река Дунав беше много проблемен". И обясни:  "Това са тези 2 км, които забавиха изпълнението на проекта с няколко години. Сега смятам, че компанията „Хабал", която спечели обществената поръчка и изгражда този участък се справя прекрасно. Използват технология, която надяваме се всички ще бъде успешна и това ще даде възможност на конектора в неговата цялост да бъде завършен и въведен в експлоатация до края на есента".

По думите й, в края на месец октомври или началото на месец ноември интерконекторът трябва да е готов.

Изключително важно е, че през пролетта и през цялото лято дейностите напредват с много голяма скорост и в момента сме уверени, че ще бъдат приключени, както каза министър Петкова може би до края на септември за основната тръба, а до края на годината може би за основния водопровод. Това заяви румънският министър на енергетиката Виктор Григореску. "Това е много сложен проект от техническа гледна точка. Смятам, че има два много важни аспекта, които допринасят за успеха на този проект - на първо място това, че министрите от България и Румъния имат много добро сътрудничество и двете компании „Булгартрансгаз" ще могат да преодолеят всички промени", заяви министър Григореску.

„Това е първият интерконектор, който се изгражда не само между нашите две страни, но и първи в региона за много години казваме, че на политическо и европейско ниво е изключително важно. Този проект е важен не само за България и Румъния, но и за целия регион. Това е един прекрасен пример , че регионалното сътрудничество може да доведе до успех и можем да подобрим нашата енергийна сигурност и на двете страни", уточни той.

И допълни: „Вчера в 17.00 часа започнахме със сондажните дейности и всъщност това е началото. Всички подготвителни дейности вече са приключили. Както беше обяснено сондажът ще стартира от българската част, след това като бъде приключено ще се свърже с румънската, като в румънската вече има готовност да се направи връзка".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай