Минстрой влага 20 млн. евро в македонски рудници

Минстрой влага 20 млн. евро  в македонски рудници | StandartNews.com

20 млн. евро ще вложи "Минстрой холдинг" в два македонски рудника за добив на оловно-цинкова руда - Злетово и Тораница. Българската компания придоби активите на фалиралите дружества на 5 август, след като по-рано през година спечели концесия за добив на оловно-цинкова руда от тях. На връх Деня на миньора, който в Македония честват на 28 август бе открита мината в Злетово, община Пробищит, след като повече от година бе затворена. След месец ще заработи и мина Тораница.
На официалната церемония присъстваха и премиерът на Македония Емил Димитриев и министърът на икономиката Дритон Кучи, както и българският министър на енергетиката Теменужка Петкова.

"Започваме от нулата", заяви председателят на Съвета на директорите на Минстрой холдинг Николай Вълканов. Той припомни, че за четвърти път се заема с проект, с който изправя на крака фалирали дружества. Става дума за възобновения добив от рудниците Горубсо Златоград и Горубсо Мадан, както и машиностроителното предприятия "Ремотекс" в Раднево.

С инвестицията от 20 млн. евро в рамките на 2 г. ще се извърши пълно обновяване на двата македонски рудника. Предишният им, собственик -индийската фирма "Индоминералс енд металс", не е правила никакви вложения в тях. "Започваме да оборудваме с нова пробивна, товарачна и транспортна техника, нови релси и електровози", обясни Вълканов. Намеренията му са годишно да увеличава с по 30% производството до достигане на капацитета на мините - по 1500 тона концентрат месечна всяка една от тях. Оловно-цинковият концентрат ще бъде преработван в КЦМ Пловдив.

През последните два месеца българският концесионер вече е успял да прочисти мините от вода, кал и скални материали. Изплатени са и 1 млн. евро забавени заплати на миньорите. В момента броят им е 300 души, но до края на годината ще нараснат до 1000. С ръста на производството, ще растат и заплатите, обеща Вълканов.

"Сигурна съм, че тази инвестиция ще даде тласък на целия регион и македонската икономика", заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Тя посочи, че у нас минната индустрия формира 5% от БВП и е базов отрасъл.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай